RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Comisia propune o reforma cuprinzatoare a normelor in materie de protectie a datelor personale

25 ianuarie 2012

Comisia propune o reformă cuprinzătoare a  normelor în materie de protecție a datelor în vederea unui control sporit al utilizatorilor asupra datelor personale și al reducerii costurilor pentru întreprinderi.
Detalii

Comisia invită instituțiile europene să facă economii

24 ianuarie 2012

Pentru al doilea an consecutiv, Comisia Europeană îndeamnă toate instituțiile UE să dea dovadă de moderație în elaborarea estimărilor pentru bugetul lor administrativ în 2013.

Detalii

CAP@50 - a cincizecea aniversare a politicii agricole comune

23 ianuarie 2012

Comisia Europeană a lansat campania de comunicare CAP@50 pentru a marca cea de a cincizecea aniversare a politicii agricole comune, o piatră de temelie a integrării europene, care a oferit cetățenilor europeni o jumătate de secol de securitate alimentară și un mediu rural activ. Campania de comunicare, care se va desfășura pe durata întregului an, include un site web interactiv, o expoziție itinerantă, materiale audiovizuale și tipărite, precum și o serie de evenimente ce vor avea loc Bruxelles și în statele membre.
Detalii

Comertul si serviciile online ar putea reprezenta, pana in 2015, peste 20% din valoarea cresterii economice

12 ianuarie 2012

Comisia a adoptat, în cadrul Strategiei sale digitale şi al Actului privind piața unică, precum şi la cererea Consiliului European de a prezenta o foaie de parcurs pentru finalizarea pieței unice digitale până în 2012, o comunicare conținând 16 acțiuni concrete care vizează dublarea, până în 2015, atât a ponderii comerțului electronic în cadrul vânzărilor cu amănuntul (aceasta fiind în prezent de 3,4%), cât și a ponderii economiei bazate pe internet în cadrul PIB-ului european (aceasta situându-se în prezent sub 3%). Comerțul și serviciile online ar putea reprezenta, până în 2015, peste 20% din valoarea creșterii economice și din numărul net al locurilor de muncă create în anumite state membre.
Detalii

Nou sondaj Eurobarometru: populatia Europei este in curs de imbatranire, dar numai 42% sunt ingrijorati

13 ianuarie 2012

Pentru a marca începutul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității dintre Generații 2012, Comisia a prezentat un nou sondaj Eurobarometru care arată că 71% dintre europeni sunt conștienți că populația Europei este în curs de îmbătrânire, dar numai 42% sunt îngrijorați de această evoluție. Acest rezultat contrastează puternic cu percepțiile responsabililor politici, care privesc îmbătrânirea populației drept o problemă majoră.
Detalii

Ghișeului Unic pentru respectarea transfrontalieră a legislației în materie de TVA, functional din 2015

13 ianuarie 2012

Desfășurarea activității comerciale în mai multe state membre presupune deseori interacțiunea cu mai multe administrații fiscale în diferite limbi. Respectarea mai multor obligații privind TVA-ul poate fi un exercițiu foarte greoi și costisitor pentru societăți. Propunerea adoptată este un prim pas către un Ghișeu Unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică de care întreprinderile vor beneficia începând de la 1 ianuarie 2015.


Detalii

Studiu al Comisiei Europene: punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor = economii de 72 de miliarde euro pe an

13 ianuarie 2012

Un studiu al Comisiei Europene publicat recent, arata ca punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an, ar crește cifra de afaceri anuală a sectorului UE de gestionare și reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde euro și ar crea peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020. Operațiunile ilegale cu deșeuri din statele membre conduc la pierderea unor oportunități de creștere economică; sporirea eficienței controalelor la nivel național și îmbunătățirea cunoștințelor privind gestionarea deșeurilor ar conduce la progrese majore.
Detalii

Social-democratul german Martin Schulz, noul presedinte al Parlamentului European

18 ianuarie 2012

Marti, 17 ianuarie, Parlamentul European si-a ales noul președinte, in persoana social-democratului german Martin Schulz. Acesta a fost ales cu 387 de voturi si va conduce Parlamentul până la următoarele alegeri europene, din iunie 2014.
Detalii

Comisia a adoptat propunerea de modernizare a directivei privind calificarile profesionale

19 decembrie 2011

Pe măsură ce se reduce populaţia în vârstă de muncă în numeroase state membre, cererea de personal cu înaltă calificare va creşte, până în 2020, cu peste 16 milioane de locuri de muncă. Pentru ca Europa să facă faţă acestei cereri, trebuie să se rezolve problema deficitului de forţă de muncă.
Detalii

Raportul de evaluare al programului comun UE/FMI de asistenta financiara preventiva pentru Romania

22 decembrie 2011

Comisia Europeană a publicat, in 22 decembrie 2011, un raport de evaluare în urma revizuirii periodice a programului comun de asistență financiară UE/FMI pentru România , care a avut loc la București în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost că programul își menține traiectoria stabilită.
Detalii