RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Consultare cu privire la modul in care functioneaza statutul de societate europeana

23 martie 2010

Statutul de societate europeană (SE) dă posibilitatea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea în mai multe state membre să îşi reorganizeze activitatea transfrontalieră într-o singură structură europeană.Acest lucru le permite să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru legal stabil, să reducă costurile interne de desfăşurare a activităţii în mai multe ţări, fiind astfel mult mai competitive pe piaţa internă.SE s-a dovedit foarte popular în unele state membre, dar nu a reuşit să se impună în altele. Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a determina dacă sunt necesare schimbări astfel încât statutul SE să funcţioneze mai bine. Prin revizuirea statutului SE, Comisia doreşte să sporească gradul de utilizare a SE în Uniunea Europeană.

Detalii

Virusul gripei aviare, H5N1, confirmat in Romania

16 martie 2010

Comisia Europeană a adoptat astăzi o decizie prin care confirmă zonele de risc instituite de autorităţile române în legătură cu existenţa unui focar extrem de contagios de gripă aviară la o fermă avicolă familială din comuna Letea, judeţul Tulcea, în Delta Dunării, aproape de graniţa cu Ucraina.

Detalii

O mai mare transparenta si previzibilitate a procedurilor antitrust

08 ianuarie 2010

Pentru a spori transparenţa şi previzibilitatea procedurilor antitrust, Direcţia Generală Concurenţă şi consilierii-auditori au publicat de curând pe site-ul Europa explicaţii detaliate privind modul în care se derulează efectiv aceste proceduri ale Comisiei. Explicaţiile sunt oferite în următoarele trei documente: „Cele mai bune practici privind procedurile antitrust”, „Cele mai bune practici privind comunicarea de date economice” (atât în cadrul procedurilor antitrust, cât şi în cel al procedurilor privind concentrările economice) şi „Orientări privind rolul consilierilor-auditori în contextul procedurilor antitrust”. Aceste documente vor permite societăţilor care fac obiectul unor proceduri de investigare să înţeleagă mai uşor atât modul în care se desfăşoară aceste proceduri, cât şi la ce se pot aştepta din partea Comisiei şi ceea ce aşteaptă Comisia din partea lor. Începând de astăzi, Comisia va aplica aceste documente cu titlu provizoriu, însă părţile interesate sunt invitate să prezinte observaţii cu privire la aceste documente în termen de 8 săptămâni, astfel încât Comisia să le modifice în funcţie de observaţiile primite.

Detalii

Decizie a CE: 15 000 EUR pentru fermierii din România

27 aprilie 2011

Comisia Europeana a autorizat o schemă temporară pentru acordarea unor ajutoare de până la 15 000 EUR fermierilor din România
Detalii

A cincea aniversare pentru numele de domeniu „.eu”

10 aprilie 2011

Data de 7 aprilie 2011 marchează cea de-a cincea aniversare a numelui de domeniu „.eu”, care a ajuns pe locul al 9-lea în topul domeniilor de prim nivel de pe internet, pe locul al 5-lea în topul celor mai populare domenii naţionale de prim nivel din lumea întreagă şi pe locul al 4-lea în Europa. Deţinerea unui nume de domeniu „.eu” este benefică îndeosebi pentru întreprinderile mici şi mijlocii deoarece ajută la creşterea vizibilităţii lor pe pieţele europene, conferindu-le o identitate paneuropeană prin intermediul internetului.
Detalii

"Magiunul de prune Topoloveni", protejat de sistemul european de calitate

10 aprilie 2011

Începând din 8 aprilie 2011, "Magiunul de prune Topoloveni" s-a alăturat celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
Detalii

Comisia pune la dispozitie 267 de milioane EUR pentru noi proiecte in domeniul mediului, LIFE+

03 martie 2011

Comisia Europeană și-a lansat cererea anuală de propuneri de proiecte care urmează să fie finanțate în cadrul programului LIFE+, Fondul European pentru Mediu. Se primesc propuneri care se încadrează într-una dintre cele trei componente ale programului: natură și biodiversitate, politică și guvernanță în materie de mediu, informare și comunicare.
Detalii

Comisia Europeana a lansat doua consultari online in materie de mediu

03 martie 2011

Prima consultare se referă la opțiunile strategice care ar putea încuraja trecerea spre o utilizare mai eficientă a resurselor naturale în economia europeană. Cea de-a doua consultare se referă la poziția care va fi adoptată de UE la Conferința ONU privind dezvoltarea durabilă care se va desfășura la Rio de Janeiro în 2012. De asemenea, a fost lansată o consultare conexă pentru colectarea opiniilor privind bio-economia europeană, care include și aspecte referitoare la utilizarea eficientă a resurselor. Consultările se vor derula până la mijlocul lunii aprilie 2011.
Detalii

Raportul national Eurobarometru, editia de toamna

03 martie 2011

Raportul naţional Eurobarometru, ediţia de toamnă, a fost lansat in 1 martie 2011 în prezenţa şefului Reprezentanţei Comisiei Europene, domnul Niculae Idu, şi a domnului Horia Domnariu, director de cercetare al Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei.
Detalii

„Small Business Act” pentru Europa

28 februarie 2011

„Small Business Act” pentru Europa întăreşte micile întreprinderi şi este motorul creşterii economice.

Strategia Europa 2020 şi economia europeană se bazează în mare măsură pe valorificarea potenţialului de care dispun întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). În UE, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigură locuri de muncă pentru 67 % din forţa de muncă din sectorul privat. Small Business Act (SBA) este cadrul de politici al UE destinat să întărească IMM-urile pentru ca acestea să crească şi să creeze locuri de muncă. Între 2008 şi 2010, Comisia şi statele membre UE au implementat acţiuni stabilite în SBA pentru uşurarea sarcinii administrative, facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare şi sprijinirea accesului lor la noi pieţe. Chiar dacă cele mai multe dintre iniţiativele prevăzute de SBA au fost declanşate, o reexaminare a stadiului actual al implementării arată că mai sunt multe de făcut pentru ajutorarea IMM-urilor.


Detalii