RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Mediu: la Bruxelles se deschide cea mai mare conferinta anuala despre biodiversitate

01 iunie 2010

La Bruxelles începe astăzi cea mai mare conferinţă anuală despre biodiversitate.Anul acesta, evenimentul, care coincide cu Anul internaţional al biodiversităţii, se va axa pe imensa varietate de specii şi de ecosisteme care constituie extraordinara reţea a vieţii de pe planeta noastră.Săptămâna verde 2010 va avea ca temă starea actuală a biodiversităţii şi a naturii şi va prezenta, pe parcursul celor aproape 30 de sesiuni, posibile soluţii faţă de pierderea biodiversităţii care atinge proporţii alarmante.Cu ocazia conferinţei din acest an se va lansa şi platforma pentru întreprinderi şi biodiversitate, o nouă iniţiativă în vederea sensibilizării în legătură cu argumentele de natură economică privind protecţia biodiversităţii.Săptămâna verde 2010, la care vor fi prezenţi peste 3 000 de participanţi din instituţiile europene, din comerţ şi industrie, din organizaţii neguvernamentale, din sectorul public, din comunitatea ştiinţifică şi academică, reprezintă o ocazie unică pentru principalii lideri de opinie, pentru publicul larg şi pentru mass media de a se informa şi de a lua parte la schimbul de experienţă şi de bune practici.

Detalii

Ziua Internatională a Copiilor Disparuti: Comisia Europeana indeamna statele membre sa operationalizeze linia 116000

25 mai 2010

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, vicepreşedinţii Comisiei Europene - Viviane Reding, comisarul responsabil pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie în cadrul UE, şi Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitală, au îndemnat statele membre ale UE să îşi intensifice eforturile în vederea introducerii unor sisteme de alertă privind copiii şi în vederea punerii cât mai repede în funcţiune a liniei telefonice de urgenţă 116000, destinată semnalării copiilor dispăruţi.


Detalii

Cerere de propuneri de proiecte care transforma provocarile in materie de mediu, in oportunitati de afaceri

14 aprilie 2010

Comisia Europeană a lansat astăzi o cerere de propuneri de proiecte pentru ecoinovare în valoare de 35 de milioane de € care urmează să fie finanţate prin Programul pentru Competitivitate şi Inovare.În baza cererii de propuneri pentru ecoinovare din 2010, prevăzută de Programul pentru Competitivitate şi Inovare, fondurile sunt disponibile pentru proiecte noi din domeniul materialelor reciclabile, din cel al materialelor de construcţii durabile, din sectorul alimentelor şi băuturilor şi din cel al practicilor de afaceri ecologice.Sunt binevenite propunerile din partea întreprinderilor mici care oferă produse sau servicii ecologice care necesită sprijin pentru intrarea pe piaţă.Perioada de depunere a proiectelor începe astăzi şi se termină pe 9 septembrie 2010.Aproximativ 50 de proiecte pot fi alese pentru finanţare.

Detalii

Dezbatere: cum sa fie agricultura Europei de maine?

12 aprilie 2010

Dacian Cioloş, membru al Comisiei Europene responsabil cu agricultura şi dezvoltarea rurală, lansează astăzi o dezbatere publică despre viitorul politicii agricole comune (PAC) în Uniunea Europeană. Încă de la crearea sa, PAC a fost permanent adaptată ca să răspundă mizelor actualităţii. În ultimii ani, în special în 2003 şi cu ocazia Bilanţului de sănătate al PAC din 2008, s-au întreprins reforme semnificative, destinate să modernizeze sectorul şi să-l orienteze mai temeinic către piaţă. Strategia „Europa 2020” deschide o nouă perspectivă. În acest context, PAC poate să-şi sporească contribuţia la realizarea unei creşteri inteligente, durabile şi favorabile incluziunii, răspunzând noilor provocări, în special provocărilor economice, sociale, ecologice, climatice şi tehnologice cu care se confruntă societatea noastră.Trebuie totodată ca PAC să ţină mai mult seama de diversitatea şi bogăţia agriculturilor din cele 27 de state membre ale UE. Dezbaterea care începe se axează pe obiectivele viitoare ale PAC din noua perspectivă a strategiei „Europa 2020”. Mijloacele vor intra în discuţie mai târziu.

Detalii

Comisia Europeana adopta prioritatile sale strategice pentru 2010

07 aprilie 2010

Comisia Europeană a adoptat astăzi programul său de lucru pentru anul 2010. Acesta reflectă hotărârea Comisiei de a sprijini Europa în vederea ieşirii din criza economică şi de a elabora politici care să aducă beneficii directe cetăţenilor. Comisia a aprobat o listă de 34 priorităţi strategice care vor fi puse în aplicare înainte de sfârşitul anului. De asemenea, a aprobat alte 280 propuneri majore care să fie analizate pe parcursul anului 2010 şi ulterior. Programul de lucru al Comisiei stabileşte cadrul angajamentelor politice majore pe care Comisia şi le va asuma în următorii ani.

Detalii

Codul european al vizelor intra in vigoare

30 martie 2010

La 5 aprilie 2010 intră în vigoare Codul european al vizelor. Codul vizelor reuneşte într-un singur document toate dispoziţiile legale care reglementează deciziile în materie de vize. Acesta sporeşte gradul de transparenţă, consolidează securitatea juridică şi asigură un tratament egal al solicitanţilor, armonizând în acelaşi timp regulile şi practicile statelor Schengen (22 de state membre şi 3 state asociate) care aplică politica comună în materie de vize.

Detalii

Consultare cu privire la modul in care functioneaza statutul de societate europeana

23 martie 2010

Statutul de societate europeană (SE) dă posibilitatea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea în mai multe state membre să îşi reorganizeze activitatea transfrontalieră într-o singură structură europeană.Acest lucru le permite să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru legal stabil, să reducă costurile interne de desfăşurare a activităţii în mai multe ţări, fiind astfel mult mai competitive pe piaţa internă.SE s-a dovedit foarte popular în unele state membre, dar nu a reuşit să se impună în altele. Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a determina dacă sunt necesare schimbări astfel încât statutul SE să funcţioneze mai bine. Prin revizuirea statutului SE, Comisia doreşte să sporească gradul de utilizare a SE în Uniunea Europeană.

Detalii

Virusul gripei aviare, H5N1, confirmat in Romania

16 martie 2010

Comisia Europeană a adoptat astăzi o decizie prin care confirmă zonele de risc instituite de autorităţile române în legătură cu existenţa unui focar extrem de contagios de gripă aviară la o fermă avicolă familială din comuna Letea, judeţul Tulcea, în Delta Dunării, aproape de graniţa cu Ucraina.

Detalii

O mai mare transparenta si previzibilitate a procedurilor antitrust

08 ianuarie 2010

Pentru a spori transparenţa şi previzibilitatea procedurilor antitrust, Direcţia Generală Concurenţă şi consilierii-auditori au publicat de curând pe site-ul Europa explicaţii detaliate privind modul în care se derulează efectiv aceste proceduri ale Comisiei. Explicaţiile sunt oferite în următoarele trei documente: „Cele mai bune practici privind procedurile antitrust”, „Cele mai bune practici privind comunicarea de date economice” (atât în cadrul procedurilor antitrust, cât şi în cel al procedurilor privind concentrările economice) şi „Orientări privind rolul consilierilor-auditori în contextul procedurilor antitrust”. Aceste documente vor permite societăţilor care fac obiectul unor proceduri de investigare să înţeleagă mai uşor atât modul în care se desfăşoară aceste proceduri, cât şi la ce se pot aştepta din partea Comisiei şi ceea ce aşteaptă Comisia din partea lor. Începând de astăzi, Comisia va aplica aceste documente cu titlu provizoriu, însă părţile interesate sunt invitate să prezinte observaţii cu privire la aceste documente în termen de 8 săptămâni, astfel încât Comisia să le modifice în funcţie de observaţiile primite.

Detalii

Decizie a CE: 15 000 EUR pentru fermierii din România

27 aprilie 2011

Comisia Europeana a autorizat o schemă temporară pentru acordarea unor ajutoare de până la 15 000 EUR fermierilor din România
Detalii