RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

A cincea aniversare pentru numele de domeniu „.eu”

10 aprilie 2011

Data de 7 aprilie 2011 marchează cea de-a cincea aniversare a numelui de domeniu „.eu”, care a ajuns pe locul al 9-lea în topul domeniilor de prim nivel de pe internet, pe locul al 5-lea în topul celor mai populare domenii naţionale de prim nivel din lumea întreagă şi pe locul al 4-lea în Europa. Deţinerea unui nume de domeniu „.eu” este benefică îndeosebi pentru întreprinderile mici şi mijlocii deoarece ajută la creşterea vizibilităţii lor pe pieţele europene, conferindu-le o identitate paneuropeană prin intermediul internetului.
Detalii

"Magiunul de prune Topoloveni", protejat de sistemul european de calitate

10 aprilie 2011

Începând din 8 aprilie 2011, "Magiunul de prune Topoloveni" s-a alăturat celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
Detalii

Comisia pune la dispozitie 267 de milioane EUR pentru noi proiecte in domeniul mediului, LIFE+

03 martie 2011

Comisia Europeană și-a lansat cererea anuală de propuneri de proiecte care urmează să fie finanțate în cadrul programului LIFE+, Fondul European pentru Mediu. Se primesc propuneri care se încadrează într-una dintre cele trei componente ale programului: natură și biodiversitate, politică și guvernanță în materie de mediu, informare și comunicare.
Detalii

Comisia Europeana a lansat doua consultari online in materie de mediu

03 martie 2011

Prima consultare se referă la opțiunile strategice care ar putea încuraja trecerea spre o utilizare mai eficientă a resurselor naturale în economia europeană. Cea de-a doua consultare se referă la poziția care va fi adoptată de UE la Conferința ONU privind dezvoltarea durabilă care se va desfășura la Rio de Janeiro în 2012. De asemenea, a fost lansată o consultare conexă pentru colectarea opiniilor privind bio-economia europeană, care include și aspecte referitoare la utilizarea eficientă a resurselor. Consultările se vor derula până la mijlocul lunii aprilie 2011.
Detalii

Raportul national Eurobarometru, editia de toamna

03 martie 2011

Raportul naţional Eurobarometru, ediţia de toamnă, a fost lansat in 1 martie 2011 în prezenţa şefului Reprezentanţei Comisiei Europene, domnul Niculae Idu, şi a domnului Horia Domnariu, director de cercetare al Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei.
Detalii

„Small Business Act” pentru Europa

28 februarie 2011

„Small Business Act” pentru Europa întăreşte micile întreprinderi şi este motorul creşterii economice.

Strategia Europa 2020 şi economia europeană se bazează în mare măsură pe valorificarea potenţialului de care dispun întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). În UE, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigură locuri de muncă pentru 67 % din forţa de muncă din sectorul privat. Small Business Act (SBA) este cadrul de politici al UE destinat să întărească IMM-urile pentru ca acestea să crească şi să creeze locuri de muncă. Între 2008 şi 2010, Comisia şi statele membre UE au implementat acţiuni stabilite în SBA pentru uşurarea sarcinii administrative, facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare şi sprijinirea accesului lor la noi pieţe. Chiar dacă cele mai multe dintre iniţiativele prevăzute de SBA au fost declanşate, o reexaminare a stadiului actual al implementării arată că mai sunt multe de făcut pentru ajutorarea IMM-urilor.


Detalii

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Ministerul Educatiei si Cercetarii deruleaza campania de informare "Europa, casa noastra"

28 februarie 2011

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) lansează astăzi, 28 februarie 2011, de la ora 11.00, campania de informare şi comunicare “Europa, casa noastră”. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

Detalii

Agenda digitala: Tot mai multi cetateni europeni beneficiaza de servicii publice online

21 februarie 2011

Conform celui de-al nouălea Raport de analiză comparativă privind e-Guvernarea, publicat in 21 februarie 2011, tot mai mulţi cetăţeni de peste tot din Uniunea Europeană au acum acces la servicii publice online. În medie, disponibilitatea online a serviciilor publice în Uniunea Europeană a crescut de la 69 % la 82 % din 2009 până în 2010.
Detalii

100 de milioane de europeni aleg voluntariatul

21 februarie 2011

Comisia Europeană a desemnat 2011 Anul European al Voluntariatului (AEV), sloganul ales fiind „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei şi de Marian Harkin, membru al Parlamentului European.

Detalii

Raport interimar privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in Romania

21 februarie 2011

În cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV), Comisia și-a asumat obligația de a sprijini România în vederea remedierii deficiențelor din domeniul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei și, de asemenea, de a verifica periodic progresele înregistrate în raport cu patru obiective de referință stabilite în acest scop.

Detalii