RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

CE este de acord cu modificarea limitata a Tratatului de la Lisabona

21 februarie 2011

Comisia Europeană și-a exprimat in 15 februarie 2011 acordul pentru modificarea, înainte de 2013, a Tratatului astfel încât să se permită instituirea unui Mecanism European de Stabilitate, care să mențină stabilitatea zonei euro. Comisia consideră că modificarea propusă a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii nu ar aduce atingere în niciun mod competențelor Uniunii Europene. Comisia consideră că, din moment ce modificarea propusă afectează politicile și acțiunile interne ale Uniunii, sunt îndeplinite condițiile pentru ca această modificare să fie efectuată prin procedura simplificată de amendare a Tratatului.

Detalii

Comisia lanseaza o consultare privind finantarea cercetarii si inovarii de catre UE

21 februarie 2011

Comisia Europeană a lansat o consultare asupra principalelor îmbunătățiri care trebuie aduse finanțării cercetării și inovării în UE pentru a facilita participarea la programe, pentru a crește impactul științific și economic și pentru a ameliora raportul calitate-preț. „Cadrul strategic comun” propus, prezentat într-o Carte Verde, va acoperi actualul Program-cadru pentru cercetare (PC7), Programul-cadru pentru inovație și competitivitate (CIP) și Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), ceea ce va conduce la crearea unui set coerent de instrumente pe parcursul întregului „lanț al inovării”, începând de la cercetarea de bază și până la introducerea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare, inclusiv sprijinirea inovațiilor netehnologice, cum sunt, de pildă, cele în materie de design sau marketing. Cartea Verde a Comisiei pune, de asemenea, bazele unui proces mai amplu de simplificare a normelor și procedurilor. Toate aceste schimbări urmăresc să exploateze la maximum contribuția finanțării cercetării și inovării în UE în cadrul inițiativei „O Uniune a inovării” și al strategiei Europa 2020. Părțile interesate trebuie să își trimită contribuțiile până la data de 20 mai 2011.

Detalii

Agenda digitala: Comisia isi va intensifica eforturile pentru protejarea copiilor online

21 februarie 2011

Cu ocazia Zilei pentru un Internet mai Sigur 2011, Comisia Europeană a anunțat că va intensifica discuțiile cu sectorul TIC și cu organizațiile pentru copii în scopul de a încuraja conceperea de produse mai sigure care să contribuie la protejarea copiilor online. De asemenea, Comisia urmează să revizuiască în scurt timp Recomandarea din 2006 cu privire la minori și la modul în care pot fi ei protejați în mediul audiovizual și pe internet, precum și Comunicarea din 2008 referitoare la protejarea tinerilor de conținutul dăunător al jocurilor video.
Detalii

Comisia a autorizat o schema romaneasca de credite subventionate, destinate fermierilor

21 februarie 2011

Comisia Europeană a autorizat recent o schemă de ajutor românească având un buget de 120 milioane RON (aproximativ 30 milioane EUR), al cărei obiectiv este sprijinirea fermierilor care, din cauza crizei economice, întâmpină dificultăţi în accesarea creditelor. Ajutoarele în cadrul acestei scheme sunt limitate în timp şi sunt acordate sub formă de credite subvenţionate.
Detalii

Noile automobile vor fi echipate cu lumini de zi

08 februarie 2011

Începând cu data de 7 februarie 2011, toate noile tipuri de autoturisme și camionete mici pentru marfă vor trebui să fie echipate cu lumini de zi (Daytime Running Lights - DRL). Camioanele și autobuzele vor face acelaşi lucru, 18 luni mai târziu, în august 2012. Luminile de zi – DRL - sunt dispozitive de iluminat care intră în funcțiune automat în momentul pornirii motorului. Este de așteptat ca ele să ducă la îmbunătățirea siguranței rutiere prin creșterea substanțială a vizibilității autovehiculelor pentru ceilalți participanți la trafic. Aceste dispozitive au şi un consum de energie redus în comparație cu cel al luminilor de întâlnire, existente în prezent. În țările în care luminile de zi sunt deja obligatorii, existența acestora a fost apreciată ca fiind o evoluție foarte pozitivă în domeniul siguranței rutiere.
Detalii

Incărcător comun pentru telefoane mobile

21 februarie 2011

V-a deranjat vreodată faptul că nu puteaţi împrumuta încărcătorul pentru telefon mobil al unui prieten sau al unui coleg deoarece nu era compatibil cu telefonul dumneavoastră? Această epocă se apropie de sfârşit. Existenţa unui încărcător comun compatibil cu telefoanele mobile indiferent de marcă este ideea simplă pe care Comisia o promovează de mulţi ani. Datorită cooperării dintre paisprezece întreprinderi şi Comisia Europeană soluţia este acum disponibilă: onechargerforall.eu. La 29 decembrie 2010, au fost publicate noi standarde tehnice pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date. Astăzi, vicepreşedintele Antonio Tajani primeşte un model de încărcător compatibil comun din partea dnei Bridget Cosgrave, director general al DIGITALEUROPE, cea mai mare asociaţie a industriei tehnologiei digitale europene.

Detalii

Cine sunt coordonatorii domeniilor prioritare din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii

21 februarie 2011

Comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, a anunțat, in 3 februarie 2011, la Budapesta, împreună cu ministrul maghiar al afacerilor externe, Janos Martonyi, țările și regiunile care vor coordona domeniile de acțiune prioritară din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii. Acestea vor dirija punerea în aplicare a strategiei stabilind de comun acord un program de lucru și identificând sursele de finanțare, în colaborare cu celelalte țări implicate și cu alți parteneri, cum ar fi organizațiile neguvernamentale. Au fost identificate unsprezece domenii de acţiune prioritară. Se preconizează o cooperare strânsă între țări, precum și optimizarea utilizării întregii finanțări UE disponibile. Toate acestea fără a se aloca fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi instituții.
Detalii

Anul European al Voluntariatului 2011 in Romania - conferinta nationala

21 februarie 2011

Centrul pentru Consultanţă şi Cercetare în Domeniul Culturii - organismul naţional de implementare a Anului European al Voluntariatului (AEV) 2011, împreună cu grupul de lucru pentru AEV 2011, a organizat pe 4 februarie 2011, Conferinţa naţională Anul European al Voluntariatului 2011 în România, primul eveniment din calendarul oficial de activităţi dedicate acestui an în România.


Detalii

Propunerea UE privind datele pasagerilor in vederea combaterii formelor grave de criminalitate si terorismului

21 februarie 2011

Comisia Europeană a prezentat in 2 februarie 2011 o propunere de directivă UE privind Registrul cu Numele Pasagerilor (RNP), propunere menită să contribuie la combaterea formelor grave de criminalitate și a terorismului. Propunerea prevede obligația transportatorilor aerieni de a furniza statelor membre UE date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul UE, garantând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a vieții private și a datelor cu caracter personal.

Detalii

Uniunea Inovării: UE este depășită de principalii săi concurenți

21 februarie 2011

Uniunea Inovării: Noul tablou de bord arată că, în ciuda progreselor realizate în numeroase state membre, UE este depășită de principalii săi concurenți.
Detalii