RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Politica de coeziune viitoare – tema centrală a celui de-al cincilea Forum privind Coeziunea

31 ianuarie 2011

Politica de coeziune a UE, în valoare de aproape 350 de miliarde de euro pe o perioadă de 7 ani, sprijină 455 de programe naționale și regionale de dezvoltare în întreaga Uniune. În contextul atât al revizuirii bugetului UE, cât și al strategiei Europa 2020, se află în discuție o serie de opțiuni de reformare a politicii începând cu 2013, moment în care perioada actuală de finanțare se încheie. Cel de-al cincilea Forum privind Coeziunea, care începe astăzi la Bruxelles, reprezintă ultima ocazie pentru statele membre și regiunile UE de-a și face auzite opiniile, înainte de prezentarea de către Comisie a propunerilor legislative referitoare la politica de coeziune viitoare, prevăzute pentru vara lui 2011. La acest eveniment, care va dura două zile și care se organizează din trei în trei ani, Comisia a invitat factori politici de nivel înalt din cele 27 de state membre. În jur de 800 de invitați sunt aşteptaţi să participe la Forum.
Detalii

Plan de actiune al CE pentru reducerea ratei de parasire timpurie a scolii

21 februarie 2011

Peste șase milioane de tineri din UE părăsesc sistemul de educație și formare cu calificări de nivel secundar inferior, în cel mai bun caz. Ei se confruntă cu dificultăți severe în găsirea unui loc de muncă, sunt mai des șomeri și depind mai des de sistemul de asigurări sociale. Părăsirea timpurie a școlii îngreunează dezvoltarea economică și socială și reprezintă un obstacol serios în calea îndeplinirii obiectivului Uniunii Europene de creștere economică inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Comisia a aprobat astăzi un plan de acțiune care va ajuta statele membre să atingă unul din obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020, acela de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii de părăsire timpurie a școlii în UE, de la nivelul actual de 14,4% la sub 10%.

Detalii

Program ambitios vizand dezvoltarea pietei unice a serviciilor

21 februarie 2011

Pentru a valorifica potenţialul pieţei unice a serviciilor până în 2012, Comisia Europeană a adoptat, in 27 ianuarie 2011, un set de măsuri speciale vizând soluţionarea problemelor rămase nerezolvate. Directiva Servicii urmărește tocmai eliminarea obstacolelor inutile și împovărătoare din calea comerţului cu servicii desfășurat în cadrul pieţei unice. La un an după termenul limită de transpunere, Comisia și statele membre au finalizat o evaluare a modului în care directiva a fost pusă în aplicare pe teren. Rezultatele acestui exerciţiu de „evaluare reciprocă” au dus la concluzia că, deși s-au realizat multe lucruri până în prezent, piaţa unică a serviciilor nu funcţionează încă la întregul ei potenţial .
Detalii

Comisia solicita Romaniei sa respecte legislatia europeana de protectie a naturii

21 februarie 2011

Comisia Europeană a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000.
Detalii

Finantarile UE destinate cercetarii si inovarii – schimbari urgente vizand reducerea birocratiei

25 ianuarie 2011

Prin măsurile adoptate la 25 ianuarie 2011, Comisia Europeană își propune ca participarea la cel de-Al şaptelea program-cadru al UE să devină mai atractivă şi mai accesibilă pentru cercetătorii de vârf şi companiile cele mai inovatoare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Conform planului de simplificare prezentat de Comisie în aprilie 2010, aceste măsuri vor intra imediat în vigoare.

Detalii

Comisia stabileste prioritatile anuale pentru cresterea economica a UE

12 ianuarie 2011

Europa dispune de un plan cuprinzător pentru a face faţă crizei şi pentru a accelera creşterea economică a Europei. Acum, Europa trebuie să îşi concentreze eforturile pentru a acţiona în mod coordonat, ţinând seama de priorităţi. Acesta este obiectivul analizei pe care Comisia o prezintă astăzi.
Detalii

Drepturile persoanelor cu handicap prevazute de Conventia Natiunilor Unite, ratificate de UE

07 ianuarie 2011

În urma acestei ratificări oficiale, Uniunea Europeană devine parte la primul tratat privind drepturile omului: Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap. Convenţia este menită să asigure că persoanele cu handicap îşi pot exercita drepturile în condiţii de egalitate cu toţi ceilalţi cetăţeni. Acesta este primul tratat general privind drepturile omului ratificat de UE în ansamblul său. Tratatul a fost semnat, de asemenea, de toate cele 27 de state membre ale UE şi ratificat de 16 dintre acestea (a se vedea anexa). UE devine astfel cea de a 97-a parte la acest tratat, care stabileşte norme minime pentru protecţia şi salvgardarea unei game complete de drepturi civile, politice, sociale şi economice pentru persoanele cu handicap. Acesta reflectă angajamentul mai larg al UE de a crea o Europă fără obstacole pentru cele 80 de milioane de persoane cu handicap estimate în UE până în 2020, astfel cum este precizat în Strategia Comisiei Europene pentru persoanele cu handicap (IP/10/1505)

Detalii

Previziunile de toamna 2010-2012: Relansarea economica se face simtita in UE

06 decembrie 2010

Previziunile de toamnă ale Comisiei anunţă continuarea relansării economice care a început deja în UE. PIB-ul urmează să crească cu aproximativ 1¾% în 2010-2011 şi cu circa 2% în 2012. Rezultatele obţinute în acest an au fost mai bune decât cele preconizate, de aceea creşterea anuală din 2010 a fost revizuită simţitor în sus în comparaţie cu previziunile din primăvară. Cu toate acestea, în ciuda contextului internaţional mai relaxat şi a începerii consolidării bugetare, activitatea economică va fi mai moderată spre sfârşitul anului şi în 2011, pentru a se intensifica din nou în 2012, pe fondul creşterii cererii din sectorul privat. Pe măsură ce relansarea economică se face simţită în UE, condiţiile de pe piaţa muncii urmează să se îmbunătăţească treptat în perioada analizată în previziuni, la fel şi situaţia bugetară. Rata şomajului ar urma să scadă la aproximativ 9% în 2012, iar deficitul public la 4¼% din PIB. Evoluţia economiei statelor membre va fi însă inegală.

Detalii

Raport privind cetatenia Uniunii Europene

06 decembrie 2010

Comisia Europeană acordă cetățeniei un loc central în cadrul politicilor în materie de justiție și afaceri sociale
Detalii

Comisia Europeana a lansat Anul european al voluntariatului 2011

06 decembrie 2010

Există mii de modalități prin care oamenii pot produce o schimbare. Pentru a evidenția aceste eforturi și pentru a încuraja cât mai mulți cetățeni să li se alăture, Comisia Europeană a inaugurat in 2 decembrie, Anul european al voluntariatului 2011. Vicepreședintele Viviane Reding, comisar european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, alături de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei și de Marian Harkin, deputat european, au prezentat sloganul anului: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Detalii