RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Politica agricola comuna dupa 2013

18 noiembrie 2010

Comisia Europeană a publicat in 18 noiembrie 2010 o comunicare privind „Politica agricolă comună (PAC) în perspectiva anului 2020 – Cum răspundem provocărilor viitorului legate de alimentație, resurse naturale și teritorii”. Scopul reformei este ca sectorul agricol european să devină mai dinamic, competitiv și eficient în contribuția sa la viziunea strategiei Europa 2020 privind stimularea creșterii durabile, inteligente și favorabile incluziunii. Documentul schițează trei opțiuni pentru continuarea reformei. În urma discuțiilor pe marginea acestor idei, Comisia va prezenta propuneri legislative formale la jumătatea anului 2011.

Detalii

Nou sondaj Eurobarometru referitor la stiintele vietii si biotehnologie

14 noiembrie 2010

Conform unui nou sondaj Eurobarometru referitor la științele vieții și biotehnologie, europenii sunt optimiști în privința celei din urmă. 53% dintre respondenți consideră că biotehnologia va avea un efect pozitiv în viitor și doar 20% consideră că efectul va fi negativ. Sondajul arată totodată lacune mari la nivelul cunoștințelor, indicând necesitatea unei comunicări mai bune: majoritatea respondenților nu au auzit niciodată de unele dintre domeniile acoperite de sondaj, precum nanotehnologia (în speță 55%), băncile biologice (67%) și biologia sintetică (83%), iar, față de anumite domenii precum alimentele modificate genetic, continuă să se înregistreze scepticism și teamă. Eurobarometrul, realizat în februarie 2010, este cel de-al șaptelea organizat din 1991 și se bazează pe eșantioane reprezentative din 32 de țări europene.

Detalii

Dezbatere privind trecerea la o viteza superioara in lupta impotriva saraciei

14 noiembrie 2010

Comisia Europeană a lansat la 10 noiembrie 2010 o consultare publică privind viitorul politicii de dezvoltare a UE. Confruntată cu tripla provocare a crizei economice, alimentare și ecologice și constatând totodată performanțele economice în general încurajatoare ale țărilor în curs de dezvoltare, Comisia dorește să culeagă puncte de vedere cu privire la modul cel mai eficace în care UE poate să sprijine țările în curs de dezvoltare în eforturile lor de a realiza progrese accelerate în vederea atingerii și chiar a depășirii Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Pornind de la realizările anterioare, Comisia propune patru teme principale de dezbatere: impactul ajutorului acordat de UE, încurajarea unei creșteri mai favorabile incluziunii, promovarea dezvoltării durabile și obținerea de rezultate durabile în domeniul agriculturii și al securității alimentare. După încheierea consultării publice deschise țărilor din UE și țărilor partenere, Comisia va prezenta o comunicare privind modernizarea politicii de dezvoltare a UE în 2011.

Detalii

Energie 2020

14 noiembrie 2010

Comisia Europeana a prezentat la 10 noiembrie 2010, noua strategie pentru o energie competitivă, durabilă și sigură. Comunicarea „Energie 2020” stabilește prioritățile în domeniul energetic pentru următorii zece ani și prezintă măsurile care trebuie luate pentru a face față provocărilor legate de reducerea consumului de energie, de realizarea unei piețe a energiei în cadrul căreia să existe securitatea furnizării de energie la prețuri competitive, de consolidarea poziției de lider în domeniul tehnologic, dar și de eficacitatea negocierilor pe plan internațional.

Detalii

Comisia Europeana stabileste optiuni cu privire la viitoarea politica de coeziune

14 noiembrie 2010

Cel de-al 5-lea Raport privind coeziunea economică, socială şi teritorială, elaborat de Comisia Europeană şi publicat la data de 11 noiembrie 2010, arată că politica de coeziune a UE a contribuit în mod semnificativ la creşterea economică şi la prosperitate, precum şi la promovarea unei creşteri echilibrate în întreaga Uniune. Cu toate acestea, din perspectiva evoluţiilor economice şi sociale semnificative petrecute în ultimii ani, de acum înainte politica de coeziune trebuie să facă faţă unor noi provocări. În contextul mai larg al revizuirii bugetului UE, raportul evidenţiază faptul că viitoarele investiţii din sfera politicii de coeziune trebuie să fie în concordanţă cu obiectivele strategiei Europa 2020.  De asemenea, raportul propune introducerea unor condiţii mult mai stricte, precum şi a unor stimulente, pentru asigurarea utilizării efective a fondurilor dedicate politicii de coeziune, precum şi o mai mare concentrare pe obţinerea de rezultate.

Detalii

Zilele europene ale dezvoltarii - 6 si 7 decembrie la Bruxelles

14 noiembrie 2010

La 6 și 7 decembrie, Comisia Europeană va organiza cea de a 5-a ediție a Zilelor europene ale dezvoltării (ZED) la Bruxelles, în cooperare cu președinția belgiană a Uniunii Europene. Președintele José Manuel Barroso va ține un discurs în deschiderea acestui forum de discuții politice majore care reunește actuali și foști șefi de stat și de guvern din Europa, Africa și din restul lumii, reprezentanți la nivel înalt ai guvernelor, organizații internaționale, precum și specialiști în domeniul dezvoltării, organizații neguvernamentale, mass-media și societatea civilă. Organizate la câteva zile după Summitul UE-Africa de la Tripoli, în paralel cu Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care are loc la Cancún, Zilele europene ale dezvoltării oferă o interfață oportună și specifică, ce permite părților interesate și guvernelor să abordeze provocările globale într-o atmosferă deschisă și, de multe ori, informală. Pentru a participa la Zilele europene ale dezvoltării, vă invităm să vă înscrieți la adresa http://register.eudevdays.eu/ .

Detalii

Comisia adopta prioritatile strategice pentru 2011

01 noiembrie 2010

În 2010, instituţiile UE au dovedit că sunt pregătite şi capabile să facă faţă adversităţilor, dând dovadă de rezistenţă, hotărâre şi solidaritate în abordarea provocărilor fără precedent apărute în contextul crizei economice şi financiare. Următorul pas constă în asigurarea unei redresări durabile. Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2011, care transpune aceste obiective în acţiuni concrete. Programul de lucru reflectă hotărârea Comisiei de a ajuta Europa să iasă din criză şi să se îndrepte către un viitor prosper, sigur şi just din punct de vedere social.

Detalii

Comisia Europeana prezinta planuri pentru a consolida piata unica

01 noiembrie 2010

În două rapoarte publicate in 28 octombrie 2010, Comisia Europeană a prezentat o serie de soluţii concrete pentru stimularea pieţei unice.În Raportul privind cetăţenia UE, Comisia propune măsuri pentru a simplifica viaţa cetăţenilor atunci când îşi exercită drepturile conferite de UE de a se căsători, cumpăra o casă sau înmatricula un autovehicul în altă ţară a UE.Pentru a stimula creşterea economică, competitivitatea şi progresul social, Actul privind piaţa unică face apel la acţiuni de simplificare a vieţii tuturor participanţilor pe piaţă – întreprinderi, consumatori şi lucrători.
Detalii

Transporturi: Comisia reevalueaza finantarile pentru 92 de proiecte majore

01 noiembrie 2010


Comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a dat publicităţii, in 28 octombrie 2010, în premieră, un raport intermediar de evaluare a 92 de proiecte prioritare de infrastructură din cadrul programului Trans-European Networks (TEN-T), cofinanţate de Comisie prin acest program pentru perioada 2007-2013.Evaluarea oferă o imagine detaliată a stadiului de desfăşurare pentru fiecare proiect de infrastructură important, prezentând situaţia finanţării şi gradul de avansare a lucrărilor.


Detalii

Inscrieti-va acum la trainingul pentru jurnalisti „Europa 2020”!

04 octombrie 2010

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord anunţă deschiderea perioadei de înscriere pentru trainingul „Europa 2020”. Trainingul va avea loc in perioada 21-22 octombrie 2010, la Cluj-Napoca. Evenimentul face parte din seria activităţilor dedicate mass-media în 2010, în cadrul proiectului Europe Direct. Trainingurile dedicate jurnaliştilor din Transilvania de Nord îşi propun să contribuie la creşterea calităţii reflectării în mass-media regională şi locală a priorităţilor de comunicare europene.
Detalii