RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Procedura de incalcare a dreptului comunitar, deschisa impotriva Frantei

01 octombrie 2010

Comisia Europeana a evaluat in data de 29 septembrie 2010 evenimentele din Franta si transpunerea legislatiei cu privire la libera circulatie a cetatenilor europeni (directiva 38/2004) si a decis deschiderea procedurii de incalcare a dreptului comunitar impotriva Frantei.
Detalii

Comisia Europeana prezinta pachetul legislativ pentru consolidarea guvernantei economice

01 octombrie 2010

Comisia Europeana a prezentat in 29 septembrie 2010, pachetul legislativ pentru consolidarea guvernantei economice din Uniunea Europeana si din zona euro. Este cel mai amplu pachet legislativ de acest fel de la lansarea uniunii economice şi monetare. Pentru remedierea deficienţelor legislaţiei actuale se are în vedere lărgirea domeniului de aplicare şi intensificarea supravegherii politicilor fiscale, precum şi aplicarea unor politici macroeconomice şi a unor reforme structurale.
Detalii

Sesiune plenara a Parlamentului European, Strasbourg, 20-23 septembrie 2010

20 septembrie 2010

Punctele esenţiale ale sesiunii plenare a Parlamentului European, Strasbourg, 20-23 septembrie 2010: rezultatele summitului UE: Van Rompuy la Strasbourg; supravegherea financiară; mai multă flexibilitate pentru bugetul 2007-2013; răspuns UE comun la viitoare crize de aprovizionare cu gaze naturale; ameliorarea anchetelor privind accidentele aviatice; rezidenți ilegali: Acordul de readmisie cu Pakistan; interzicerea importurilor de produse fabricate în lagărele de muncă forțată din China.


Detalii

Scolile, invitate sa se inscrie la Concursul UE pentru tineri traducatori

01 septembrie 2010

Școlile secundare care doresc să înscrie elevi la ediţia 2010 a Concursului UE pentru tineri traducători se pot înregistra începând din 1 septembrie 2010, la adresa http://ec.europa.eu/translatores .
Detalii

Dezbatere publica: "Stop Saraciei si Excluziunii pentru o zi"

06 septembrie 2010

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord / Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest organizeaza vineri, 17 septembrie, dezbaterea publica pe tematica anului: "2010, Anul European de Lupta impotriva Saraciei si a Excluziunii Sociale"
Detalii

Rezultatele anchetei Eurobarometru din primavara anului 2010

30 august 2010

Cetăţenii UE se pronunta în favoarea unei guvernanţe economice europene mai puternice, conform anchetei Eurobarometru din primăvara anului 2010.

Detalii

Publicatia pe CD “Proiecte de dezvoltare in Transilvania de Nord”, editia a 2a, acum disponibila!

25 august 2010

Proiecte de succes finanţate în cadrul diferitelor programe, în Transilvania de Nord, dar şi documente „fierbinţi” ale Comisiei Europene pe tematica redresării economice şi nu numai - toate sunt cuprinse într-o nouă publicaţie marca ADR Nord-Vest si Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord.
Detalii

Portalul internet european e-justitie

19 iulie 2010

Un italian care călătoreşte în Germania are nevoie de serviciile unui avocat. Un întreprinzător francez doreşte să obţină o informaţie din registrul de cadastru din Ungaria. Un judecător din Estonia doreşte să obţină informaţii cu privire la sistemul judiciar din Spania. În prezent, pentru a obţine aceste informaţii este nevoie de săptămâni. Răspunsurile la aceste întrebări – în 22 de limbi ale Uniunii Europene – sunt disponibile acum printr-un singur clic. UE a lansat portalul european e-justiţie – un ghişeu electronic unic pentru acces la justiţie în întreaga Uniune Europeană.
Detalii

Comisia Europeana a dat publicitatii numele beneficiarilor de fonduri europene in anul 2009

05 iulie 2010

Comisia Europeană a dat publicităţii numele beneficiarilor de fonduri europene în 2009, în domenii precum cercetarea, educaţia şi cultura, energia şi transporturile sau ajutorul extern. Baza de date online, care conţine în prezent peste 114 000 de intrări, începând cu anul 2007, a fost actualizată pentru a suplimenta numărul criteriilor de căutare. De asemenea, aceasta furnizează acum informaţii şi cu privire la cheltuielile administrative ale Comisiei.
Detalii

Lansarea site-ului multilingv privind succesiunile proprietatilor in UE

30 iunie 2010

Libera circulaţie este un drept esenţial al cetăţenilor Uniunii Europene. Aproximativ 9 milioane de europeni profită de acest drept, locuind în afara ţărilor lor de origine. Există aproximativ 450 000 de succesiuni internaţionale în fiecare an în UE, cu o valoare de peste 120 de miliarde EUR. În ceea ce priveşte deţinerea de proprietăţi – bunuri imobiliare şi conturi bancare - familiile se confruntă cu norme diferite privind competenţa şi legea aplicabilă în cele 27 de state membre ale UE. De exemplu, în cazul decesului unui cetăţean britanic care deţine o casă în sudul Franţei, ce legislaţie privind succesiunea se aplică în cazul proprietăţii sale, cea franceză sau cea britanică? În vederea unei mai bune informări a cetăţenilor cu privire la aceste legi, Consiliul notariatelor din UE, cu sprijinul Comisiei Europene, a lansat astăzi un site internet în 22 de limbi oficiale ale UE, precum şi în limba croată, http://www.successions-europe.eu/ro/home. Comisia salută punerea acestui instrument valoros la dispoziţia cetăţenilor.
Detalii