RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Ziua Europei la Cluj-Napoca, organizata de ADR Nord-Vest si Centrul Europe Direct

06 mai 2010

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, cu sprijinul reţelei de informare a Comisiei Europene, EUROPE DIRECT, continuă tradiţia sărbătoririi Zilei Europei la data de 9 mai, alături de întreaga comunitate europeană. Partenerii locali sunt Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj, UBB Radio Online şi Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni.
Detalii

Comisia impulsioneaza cercetarea si inovarea

30 aprilie 2010

Comisia Europeană a prezentat un plan de simplificare a procedurilor de participare la proiectele de cercetare finanţate de UE.Obiectivul general al acestuia este ca participarea să devină transparentă şi atractivă pentru cei mai buni cercetători şi pentru societăţile inovatoare din Europa şi din afara acesteia.Este crucial pentru Strategia UE Europa 2020 ca sectorul european al cercetării să-şi valorifice pe deplin potenţialul, având în vedere necesitatea de a consolida redresarea economică şi de a dezvolta noi surse de creştere şi de locuri de muncă care să le înlocuiască pe cele pierdute în timpul crizei.În completarea propunerilor de simplificare, Comisia a numit, de asemenea, un grup de experţi independenţi care să evalueze toate aspectele celui de-al şaptelea program cadru actual.

Detalii

Proiectul de buget 2011 al UE: viitorul dincolo de criza

30 aprilie 2010

Sprijinirea redresării economice şi investiţiile în tineretul Europei şi în infrastructurile de mâine reprezintă priorităţile proiectului de buget 2011 adoptat de Comisie la 27 aprilie 2010.Dintr-un total de 142,6 miliarde €, aproximativ 64,4 miliarde € sunt destinate acţiunilor din domeniul redresării economice (+3,4% faţă de 2010).În plus, fondurile consacrate iniţiativelor emblematice ale strategiei UE 2020 (pentru creştere) reprezintă aproximativ 57,9 miliarde € (aproximativ 40% din buget).

Detalii

! S-A PRELUNGIT TERMENUL DE INSCRIERE PENTRU PREMIILE GALEI MULTIPLICATORILOR, PANA PE 2 MAI 2010!

26 aprilie 2010

!!! MAI AVETI O SANSA !!!

! S-A PRELUNGIT TERMENUL DE INSCRIERE PENTRU PREMIILE GALEI MULTIPLICATORILOR, PANA PE 2 MAI 2010! INSCRIE-TE ACUM !


Competitia Galei Multiplicatorilor de Informatie Europeana din Transilvania de Nord, editia a 3a este deschisa pana pe 2 mai 2010 !

Gala de premiere se va desfasura vineri, 14 mai 2010 in Cluj-Napoca !


Detalii

MAI SUNT 5 ZILE! INSCRIE-TE ACUM IN COMPETITIA pentru PREMIILE GALEI MULTIPLICATORILOR!

22 aprilie 2010

!!! MAI SUNT 5 ZILE !!!
!!! INSCRIE-TE ACUM IN COMPETITIA pentru PREMIILE
GALEI MULTIPLICATORILOR de INFORMATIE EUROPEANA din Transilvania de Nord, editia a 3a !!!
Competitia este deschisa pana pe 25 aprilie 2010 !
Gala de premiere se va desfasura vineri, 14 mai 2010 la Cluj-Napoca.

Detalii

Campania UE in favoarea unei alimentatii sanatoase: jocul online „Goana după comoara” ajunge la final

21 decembrie 2009

Tinerii europeni din UE 27 sunt invitaţi să îşi testeze cunoştinţele despre o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, să redescopere avantajele fructelor, legumelor şi lactatelor şi să încerce să câştige premii extraordinare constând în articole sportive şi în obiecte care ţin de obiceiurile alimentare sănătoase. Data limită până la care concurenţii pot alerga după comoară este 31 decembrie 2009.

Detalii

Pietele europene ale fortei de munca au fost profund afectate de criza, dar s-au dovedit mai adaptabile decat se considera

23 noiembrie 2009

Conform raportului „Ocuparea forţei de muncă în Europa” pentru anul 2009, publicat astăzi, criza actuală îşi face simţite efectele pe pieţele forţei de muncă din UE, anulând în cea mai mare parte creşterea numărului de locuri de muncă obţinută după 2000. Bărbaţii, tinerii, lucrătorii cu nivel scăzut de calificare şi muncitorii cu contracte temporare sunt cei mai puternic loviţi de scăderea ofertei de locuri de muncă. Numărul locurilor de muncă în UE a scăzut cu peste 4 milioane de la începutul crizei, chiar dacă efectul a fost oarecum amortizat prin reducerea timpului de lucru şi prin alte metode. Dar aceste măsuri pe termen scurt, oricât de importante ar fi ele, nu sunt, singure, suficiente pentru asigurarea unei ieşiri cu succes din criză. Politicile de ocupare a forţei de muncă trebuie să se concentreze pe pregătirea tranziţiei la o economie caracterizată prin emisii reduse de carbon.

Detalii

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica referitoare la initiativa cetatenilor

11 noiembrie 2009

Comisia Europeană lansează o consultare publică de ample dimensiuni pentru a contribui la stabilirea detaliilor practice referitoare la iniţiativa cetăţenilor prevăzută în Tratatul de la Lisabona. Iniţiativa cetăţenilor va permite ca, la solicitarea venită din partea unui număr întrunit de un milion de cetăţeni, Comisia să înainteze o anumită propunere politică.

Detalii

Raportul anual al Curtii de Conturi Europene privind executia bugetului UE pentru exercitiul 2008

10 noiembrie 2009

Curtea de Conturi Europeană formulează o opinie fără rezerve („favorabilă”)[i] cu privire la fiabilitatea conturilor UE pentru exerciţiul 2008. Concluzia Curţii este că, pentru exerciţiul financiar 2008, conturile anuale ale Comunităţilor Europene prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situaţia financiară a Comunităţilor Europene, precum şi rezultatele operaţiunilor acestora şi fluxurile de numerar.
Detalii

Trecerea la televiziunea digitala: cu ajutorul frecventelor eliberate, Comisia Europeana vrea sa grabeasca relansarea economica

28 octombrie 2009

Pe măsură ce televizoarele digitale iau locul vechilor noastre televizoare analogice, se vor elibera patru cincimi din frecvenţele radio care ne aduceau în case emisiunile TV. Acestea vor putea fi folosite pentru noi servicii inovatoare care utilizează spectrul radio, de la internetul fără fir şi telefoanele mobile cele mai avansate până la noile canale TV interactive şi de înaltă definiţie. Principalii beneficiari ar putea fi regiunile izolate, deoarece banda largă wireless s-ar putea servi de aceste frecvenţe pentru a furniza internet de mare viteză acolo unde cablurile încă n-au ajuns. Comisia a prezentat astăzi planuri de alocare coordonată a frecvenţelor care să încurajeze investiţiile şi concurenţa în domeniul acestor potenţiale noi servicii. Repartizarea coordonată la nivel european a frecvenţelor astfel eliberate – aşa-numitul „dividend digital” – ar putea impulsiona economia printr-o infuzie de 20 până la 50 de miliarde de euro. Planul de valorificare la maximum a dividendului digital prevede implicarea Parlamentului European şi a statelor membre, reflectând rolul major pe care sunt chemate să-l joace în acest proces.

Detalii