RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Dialog cu cetățenii al comisarului european Corina Crețu și al ministrului delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb

12 septembrie 2017

Ce viitor ne dorim pentru Uniunea Europeană sau cât de importantă este politica de dezvoltare regională sunt printre principalele teme de discuție ale dialogului cu cetățenii din data de 18 septembrie, de la Zalău. Interlocutorii sunt: comisarul european Corina Crețu și ministrul delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb.
Detalii

Stadiul îndeplinirii obiectivelor agendei EUROPA 2020

20 iulie 2017

EUROSTAT (Biroul european de statistică) a elaborat un set de 9 indicatori principali și subindicatori suplimentari, pentru a evalua în ansamblu gradul de apropiere a UE de obiectivele Strategiei Europa 2020.
Detalii

Noi date demografice despre UE, publicate de EUROSTAT

20 iulie 2017

Cu ocazia Zilei mondiale a polulației (11 iulie), EUROSTAT (Biroul european de statistica) a publicat  situația demografică a Uniunii Europene, care se apropie de 512 milioane locuitori. In 2017, UE a înregistrat o ușoară creștere a populației față de 2016, exclusiv bazată pe migrație (1,5 milioane locuitori).
Găsiți date detaliate AICI, pe site-ul EUROSTAT.

Schimbările climatice, în atenția Parlamentului European

12 iulie 2017

Deputații europarlamentari au înaintat ieri, 11 iulie, o propunere legislativă în domeniul pădurilor, conform căreia țările UE care își reduc suprafețele împădurite trebuie să compenseze emisiile rezultate prin plantarea de noi păduri sau printr-o gestionare superioară a pădurilor, culturilor și pajiștilor existente, pentru a asigura o absorbție echivalentă a CO2 în atmosferă. Propunerea urmează a fi discutată în ședința plenara a Parlamentului European.din luna septembrie.
Un infografic sugestiv oferă informații despre situația zonelor împădurite din UE la nivelul anului 2015, cele 182 milioane hectare impădurite acoperind 43% din suprafața Uniunii (excluzând lacurile și cursurile de apă) (accesați AICI infograficul).
Întregul material legat de propunerea legislativă se găsește AICI, pe site-ul Parlamentului European.

Preşedinţia estonă a Consiliului UE

03 iulie 2017

Începând de la 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene a fost preluata de Estonia, pentru cel de-al doilea semestru al anului 2017.
Aproximativ 20 de reuniuni la nivel înalt, vizite și conferințe, precum și aproximativ 200 de alte evenimente legate de președinția estonă vor avea loc în această perioadă.
Mai multe detalii despre președinția estonă a Consiliului Uniunii Europene găsiți AICI, pe site-ul dedicat acestei acțiuni.

La Parlamentul European au inceput negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană

19 iunie 2017

După aproape un an de așteptare, Marea Britanie a demarat azi negocierile cu privire la retragerea din Uniunea Europeană, preconizată pentru anul 2019. Acordul de retragere care va fi încheiat va necesita aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare.
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și coordonatorul Brexit, Guy Verhofstadt, au subliniat necesitatea de a proteja și informa corect cetățenii UE, ca reacție la începerea negocierilor privind retragerea din Uniunea Europeană a Marii Britanii (Brexit).
Mai multe detalii pe acest subiect găsiți AICI, pe site-ul Parlamentului European.

De azi, roaming la tarife naționale în Uniunea Europeană

15 iunie 2017

Începând de azi, 15 iunie 2017, roamingul în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE) se va derula la tarife naționale.
Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea Comunicațiilor (ANCOM) a anunțat printr-un comunicat de presă că astfel se realizează trecerea completă la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în țările UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE).

Sursa: https://youtu.be/tfF8BEdiM-M

Proiect pilot al CE pentru tinerii voluntari interesați să susțină proiecte europene de cooperare inter-regională

08 iunie 2017

Comisia Europeană a lansat un proiect pilot, prin care tinerii voluntari se pot implica în proiectele de cooperare finanțate prin programul INTERREG EUROPE (găsiți detalii despre acest program AICI, pe site-ul MDRAPFE).
Inițiativa Interreg Volunteer Youth (IVY) se adresează tinerilor între 18 și 30 de ani, dornici să efectueze activități de voluntariat, să promoveze solidaritatea și cooperarea între regiunile din Europa. IVY se derulează pe perioada unui an, din martie 2017 până în februarie 2018.
Pentru înregistrare și detalii suplimentare, accesați AICI site-ul inițiativei.