RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Comunicatul comun de presa al CE si al FMI referitor la Initiativa de Coordonare a Bancilor pentru Romania

13 august 2009

Ca urmare a unui acord din luna martie şi mai a acestui an, băncile mamă a nouă dintre cele mai mari bănci cu capital străin din România au semnat toate scrisori angajând expunerea generală a grupurilor lor faţă de Româniaşi majorarea capitalului subsidiarei bancare pentru a menţine o rată de adecvare a capitalului minim de 10% pe perioada Programului Economic al României.

Detalii

72% dintre europeni au mari asteptari in ceea ce priveste rolul UE in ameliorarea somajului

29 iulie 2009

Un sondaj special dat publicităţii arată că 61% dintre europeni consideră că sunt de aşteptat şi alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de muncă. O treime dintre cei care lucrează sunt „foarte îngrijoraţi” că şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza crizei, dar 72% consideră că UE are un impact pozitiv în crearea de noi posibilităţi de locuri de muncă şi în combaterea şomajului şi o treime cunosc Fondul social european - principalul instrument al UE de investire în lucrători şi menţinere a lor în câmpul muncii.

Detalii

Marea majoritate a europenilor, preocupati de impactul asupra mediului al produselor pe care le cumpara

31 august 2009

Patru din cinci europeni spun că ţin seama de impactul asupra mediului al produselor pe care le cumpără, arată un sondaj Eurobarometru publicat la data de 29 iulie 2009. Preocuparea pentru mediu este maximă în Grecia, unde peste 9 din 10 persoane întrebate au afirmat că influenţa produselor asupra mediului joacă un rol important în achiziţiile pe care le fac. Potrivit aceluiaşi sondaj, jumătate dintre europeni cred ce spun producătorii despre performanţele ecologice ale mărfurilor lor, dar jumătate nu cred. Aproape jumătate apreciază că modul cel mai potrivit de a promova produsele ecologice ar fi de a le taxa mai puţin, ridicând în schimb taxele la produsele dăunătoare mediului. Majoritatea respondenţilor găsesc că detailiştii trebuie să se implice în promovarea produselor ecologice şi se pronunţă în favoarea impunerii obligatorii a etichetelor care indică amprenta de carbon.

Detalii

Planteaza un copac cu un click

30 iunie 2009

Arată că eşti pregătit să lupţi împotriva schimbării climei: planteză un copac!
Detalii

Muzica impotriva saraciei: exprima mesajul tau! - concurs organizat de DG AIDCO

17 iulie 2009

Vrei să dai o mână de ajutor în lupta împotriva sărăciei la nivel mondial şi muzica este modul tău de exprimare? Atunci trimite-ne cântecul tău şi participă la concursul Muzica împotriva sărăciei!
Detalii

Concurs organizat de Comisia Europeana:„Imaginati o lume noua”…cu ajutorul fotografiei

16 iulie 2009

In cadrul Anului european al creativitatii si inovarii (AECI) 2009, Comisia Europeana a lansat concursul de fotografie „Imaginati o lume noua”. Sunt invitati sa isi exprime creativitatea fotografi profesionisti si amatori de toate varstele din intreaga Uniune Europeana. Un juriu de prestigiu va selecta invingatorii, care vor primi premii constand in echipament fotografic si excursii in orase din Uniunea Europeana. Concursul are propriul site web: www.imagine2009.eu . Termenul limita pentru prezentarea fotografiilor este 31 august 2009.
Detalii

Jerzy Buzek este noul Presedinte al Parlamentului European

20 iulie 2009Jerzy Buzek, din partea formaţiunii politice poloneze Platforma Obywatelska şi membru al grupului Partidului Popular European, este noul Preşedinte al Parlamentului European. El a fost ales în primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezintă 86% din numărul voturilor valabil exprimate.
Detalii

Sesiunea constitutiva a noului Parlament European

10 iulie 2009

În data de 14 iulie, la Strasbourg, vor fi prezenţi la sesiunea constitutivă a Parlamentului European 736 de deputaţi europeni, aleşi în 27 de state membre prin sufragiu universal, reprezentând aproximativ 500 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană care se întinde de la Atlantic până la Marea Neagră.
Detalii

Taxarea autovehiculelor: Comisia Europeana solicita Romaniei sa isi modifice legislatia in ceea ce priveste aplicarea taxei pe poluare pentru autoturisme

28 iunie 2009

Comisia Europeană a solicitat României informaţii în legătură cu legislaţia acesteia privind aplicarea unei taxe pe poluare pentru autoturisme. Comisia consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi. Această solicitare a fost transmisă sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar prevăzută la articolul 226 din Tratatul CE. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trece la a doua etapă a procedurii (emiterea unui aviz motivat) şi, în final, poate prezenta cazul în faţa Curţii de Justiţie.
Detalii

Comisia evalueaza ultimele programe de stabilitate si de convergenta si continua PDE pentru Ungaria, Lituania, Malta, Polonia si Romania

25 iunie 2009

Comisia Europeană a examinat versiunile actualizate ale programelor de stabilitate şi de convergenţă[1] prezentate de Austria, Belgia, România, Slovenia şi Slovacia, ultimele din seria de programe din 2009. Ca şi în cazul celorlalte state membre ale UE, se estimează că poziţiile bugetare ale acestor ţări se deteriorează considerabil, reflectând recesiunea actuală şi măsurile de stimulare a economiei adoptate în temeiul Planului european de redresare economică (PERE), care indica necesitatea adoptării unor măsuri fiscale oportune şi specifice de către statele membre care dispun de o marjă de manevră bugetară. În toate aceste cinci ţări, se pare că şi ţintele bugetare indicate sunt ameninţate de riscuri.
Detalii