RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

CoR urmareste cu atentie progresele tarilor candidate la aderarea la UE si subliniaza rolul autoritatilor locale si regionale in procesul de aderare

21 iunie 2009

Reprezentanţii aleşi ai localităţilor şi regiunilor pledează împotriva închiderii porţilor Europei ţărilor care doresc să adere şi solicită mai multe reforme la faţa locului. Prin adoptarea a două avize privind strategia de extindere a Uniunii Europene, membrii Comitetului Regiunilor (CoR) al UE, întruniţi în sesiunea plenară la fiecare două luni la 17 şi 18 iunie, au transmis ţărilor candidate şi celor care aspiră la aderarea la UE un mesaj ferm în favoarea descentralizării: întrucât autorităţile locale şi regionale transpun cea mai mare parte a legislaţiei comunitare, rolul acestora este esenţial în pregătirea unei ţări pentru aderarea la UE. Trebuie recunoscut rolul fundamental al actorilor subnaţionali în procesul de aderare şi trebuie sporită capacitatea acestora în mod corespunzător.
Detalii

Memorandum de intelegere intre Comisia Europeana si Romania privind acordarea unui imprumut pentru balanta de plati de 5 miliarde de euro

25 iunie 2009

Memorandum de înţelegere intre Comisia Europeană şi România privind acordarea unui împrumut pentru balanţa de plăţi de 5 miliarde de euro
Detalii

Concediu pentru cresterea copilului: Partenerii sociali europeni au semnat revizuirea acordului-cadru

19 iunie 2009

Noul acord-cadru încheiat de partenerii sociali europeni măreşte durata concediului pentru creşterea copilului de la trei la patru luni pentru fiecare părinte şi se aplică tuturor lucrătorilor angajaţi, indiferent de forma contractului lor de muncă. Acesta este rezultatul a şase luni de negocieri între partenerii sociali şi reflectă schimbările survenite în societate şi pe piaţa muncii de la semnarea primului acord-cadru privind concediul pentru creşterea copilului din 1995. Vladimír Špidla, Comisar pentru ocuparea forţei de muncă, probleme sociale şi egalitatea de şanse, a fost prezent în această dimineaţă la semnarea oficială.

Detalii

Europa se pregateste pentru revolutia internetului

06 iulie 2009

Internetul evoluează într-un ritm rapid:în timp ce cu 25 de ani în urmă avea doar în jur de o mie de utilizatori, astăzi aproximativ 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume sunt conectate la internet.Europeanul mediu deţine astăzi cel puţin un obiect conectat la internet, fie că este vorba de un calculator sau de un telefon mobil.Însă numărul dispozitivelor conectate din jurul nostru care sunt practic invizibile, mai complexe şi mai mobile se va multiplica de o sută sau chiar de o mie de ori în următorii 5-15 ani.
Detalii

Comisia Europeana va indeamna sa va „Imaginati o lume noua”… cu ajutorul fotografiei

30 iunie 2009

În cadrul Anului european al creativităţii şi inovării (AECI) 2009, Comisia Europeană a lansat concursul de fotografie „Imaginaţi o lume nouă". Sunt invitaţi să îşi exprime creativitatea fotografi profesionişti şi amatori de toate vârstele din întreaga Uniune Europeană. Un juriu de prestigiu va selecta învingătorii, care vor primi premii constând în echipament fotografic şi excursii în oraşe din Uniunea Europeană. Concursul are un site web: www.imagine2009.eu Termenul limită pentru prezentarea fotografiilor este 31 august 2009.

Detalii

Concurs destinat jurnalistilor din UE pe teme privind discriminarea si diversitatea

12 iunie 2009

15% dintre europeni afirmă că au fost victime ale discriminării - un motiv întemeiat pentru Comisia Europeană de a lansa, pentru al şaselea an consecutiv, concursul pentru jurnalişti „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Premiul este accesibil jurnaliştilor din presa imprimată şi din presa electronică. El reprezintă o recunoaştere a talentului profesioniştilor din sectorul mass-media care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi ale luptei împotriva discriminării bazate pe religie sau convingeri, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Premiul din acest an cuprinde o categorie specială destinată articolelor care pun accentul pe legătura dintre sărăcie şi discriminare.

Detalii

Turistii europeni sunt indemnati sa tina asupra lor cardul european de sanatate in vara aceasta

29 iunie 2009

Profitaţi la maximum de vacanţa dumneavoastră din această vară, chiar dacă se întâmplă să aveţi şi o pasă ghinionistă. O vacanţă în Uniunea Europeană trebuie să însemne odihnă şi relaxare. Totuşi, există cazuri nefericite ce se soldează cu accidente şi urgenţe. O gleznă luxată în timp ce dansaţi într-un club de pe plajă sau escaladaţi un munte vă poate strica tot concediul. Graţie Cardului european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), un card care, în ultimii ani, a devenit unul foarte important de deţinut, veţi fi înapoi pe plajă sau veţi urca iar pe munţi, chiar din ziua următoare, fără niciun fel de griji. Deja este un inconvenient suficient să trebuiască să vă rezolvaţi un accident sau o afecţiune într-o limbă străină, şi este şi mai stresant dacă trebuie să vă faceţi griji cu privire la procedurile de tratament.


Detalii

Beneficii reale pentru cetatenii din intreaga Europa: realizarile Comisiei Europene 2004-2009

29 iunie 2009

Comisia Europeană a prezentat bilanţul realizărilor sale, înainte de alegerile pentru Parlamentul European.Comisia a făcut ca Uniunea Europeană reunită să funcţioneze în beneficiul cetăţenilor săi, activitatea Comisiei conducând la creşterea stabilităţii şi a prosperităţii unei Uniuni formate din 27 de state membre. De asemenea, aceasta a luat măsuri decisive pentru a răspunde crizei economice şi financiare şi a pus în aplicare o abordare integrată pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu energie. Comisia a încercat să influenţeze globalizarea, astfel încât aceasta să nu conducă la excluziune, să fie mai bine reglementată şi să reflecte valorile europene.

Detalii

Noua Carta europeana privind libertatea presei

25 mai 2009

Carta a fost semnată la 25 mai de către 48 de jurnalişti europeni din 19 ţări pentru a proteja presa de intervenţii guvernamentale şi pentru a asigura accesul jurnaliştilor la sursele de informaţie. Carta enunţă principalele valori pe care autorităţile publice trebuie să le respecte în relaţia cu jurnaliştii.


Detalii

Ajutoare de stat: Comisia autorizeaza introducerea unei scheme de garantare temporare in Romania pentru a stimula economia reala

29 iunie 2009

Comisia Europeană a autorizat, în conformitate cu normale privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, o schemă de ajutor propusă de România, menită să ofere sprijin societăţilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare în contextul actualei crize economice.Schema permite autorităţilor să acorde ajutoare sub formă de garanţii subvenţionate pentru creditele de investiţii şi creditele pentru capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010.

Detalii