RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Concurs de proiecte finanțate de FSE pentru eliminarea lipsei de adăpost

06 aprilie 2017

Federația europeană a organizațiilor naționale de lucru cu persoanele fără adăpost (FEANTSA) este singura organizație europeană non-guvernamentală care se concentrează exclusiv pe lupta împotriva lipsei de adăpost pentru cetățeni. Scopul final al FEANTSA este de a pune capăt fenomenului persoanelor fără adăpost în Europa.
FEANTSA oferă anual un premiu pentru cele mai bune proiecte legate de eradicarea fenomenului persoanelor fără adapost, proiecte care să fi beneficiat de finanțare din Fondul Social European (FSE) . În 2017, proiectele eligibile trebuie să se fi implementat/lansat în ultimii 7 ani (începând cu anul 2010). Se vor premia proiecte finanțate de FSE cu caracter inovator, durabile, care au îmbunătățit viața oamenilor fără adăpost.
Pentru acest premiu, luna aceasta s-a deschis sesiunea de înregistrare pentru anul 2017, termenul limită fiind 30 iunie 2017.

Găsiți AICI detalii despre înregistrarea în competiția de proiecte FEANTSA Ending Homelessness Awards 2017 !

Marea Britanie a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană

31 martie 2017

Marea Britanie a declașat oficial, pe 29 martie 2017, procedura de ieșire din Uniunea Europeană.
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului.
Găsiți AICI, pe site-ul Consiliului European, Declarația Consiliului European (art. 50) cu privire la notificarea facută de către autoritățile britanice.

Declarația de la Roma a liderilor europeni

27 martie 2017

Pe 25 martie 2017, liderii celor 27 de state membre ale UE și ai Consiliului European, Parlamentului European și Comisiei Europeane au semnat "Declarația de la Roma", la aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor care au stat la baza constituirii actualei Uniuni Europene.
Detalii

UE în 2016. Principalele rezultate

20 martie 2017

Comisia Europeană a publicat pe 15 martie 2017 Raportul general privind activitățile UE, în care se prezintă inițiativele și realizările UE din anul precedent. Documentul prezintă rezultatele obținute pe toate cele 10 priorități politice ale CE sub președinția lui Jean-Claude Juncker, pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.
Detalii

Un nou satelit european lansat prin programul "Copernicus"

08 martie 2017

Cea mai recentă lansare a unui satelit prin programul Copernicus a avut loc in noaptea de 6-7 martie 2017. Acesta va îmbunătăți serviciile pentru agricultori, pescari și alți utilizatori de hărți terestre și maritime.
Satelitul Sentinel-2, lansata de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), este al 5-lea lansat prin Programul european de observare a pământului. Programul Copernicus ajută deja la managementul situațiilor de urgență în caz de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, incendiile forestiere sau inundațiile. Centrul de coordonare pentru situații de urgență al Comisiei Europene a activat acest serviciu UE de cartografiere de urgență pentru evaluarea pagubelor din zonele cele mai afectate de cutremurele din Italia, din august 2016.
Pentru mai multe detalii, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

Cartea alba privind viitorul Europei

03 martie 2017

Comisia Europeană a prezentat pe 1 martie 2017 un document privind posibile scenarii de dezvoltare a Uniunii Europene (UE) până în 2025, in contextul general european și mondial. Documentul intitulat "Cartea albă privind viitorul Europei" reprezintă contribuția Comisiei pentru summitul de la Roma din 25 martie 2017. Este prezentată viziunea viitorului UE cu 27 de state membre, principalele provocări și oportunități ale Europei în ansamblu în următorul deceniu.

Detalii

Parlamentul European a votat acordul comercial cu Canada

16 februarie 2017

Pe 15 februarie 2017, Parlamentul European a votat acordul comercial cu Canada (CETA).
Acordul este conceput astfel încât să crească veniturile comerciale ale Europei cu 11,6 miliarde euro și pe cele ale Canadei cu 8,2 miliarde euro.


Găsiți AICI mai multe detalii pe site-ul Parlamentului European.

Previziunile economice de iarna 2017 ale CE

14 februarie 2017

Comisia Europeană a lansat ieri, 13 februarie 2017, "Previziunile economice de iarnă 2017" (Winter 2017 Economic Forecast), prezentate de Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.
Detalii

Concursul "Juvenes Translatores" si-a desemnat câștigătorii pe anul 2016

03 februarie 2017

Meritele celor mai buni tineri traducători ai Uniunii Europene sunt recunoscute prin competiția "Juvenes Translatores", organizată de Comisia Europeană și ajunsă la a 10-a ediție. Centrul Europe Direct Transilvania de Nord a promovat acest concurs incă din luna septembrie a anului trecut (vedeți AICI).
Ca în fiecare an, 28 de tineri din cele 28 de state membre ale UE au fost declarați câștigători, din România fiind premiată o elevă din Ploiești. În anul anterior, competiția a fost câștigată de o elevă de clasa a XI-a din Cluj-Napoca.
Pentru mai multe detalii despre competiție, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

2017 - A 10-a ediție a premiului Charlemagne pentru tinerii europeni

27 ianuarie 2017

Despre premiu:
Parlamentul European invită tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16-30 de ani, să se înscrie în competiţia “Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, concurs organizat de către Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen.
Aflată la cea de-a 10-a ediţie, competiţia se adresează tinerilor care au realizat proiecte care promovează buna înțelegere între popoarele din diferite țări europene, oferind astfel exemple de cooperare între tineri din diferite state membre - cum ar fi evenimente pentru tineret, schimburi de experiență între tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană. O condiţie necesară înscrierii în concurs se referă la perioada de derulare a proiectelor, astfel încât acestea trebuie să fi fost deja începute şi să aibă termen de finalizare în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 ianuarie 2017 sau să fie în curs de desfăşurare.

Mai multe informaţii despre regulamentul concursului, modul de înscriere, precum şi formularul de înregistrare se regăsesc la următoarele link-uri:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/introduction.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/application-form.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/rules.html.
Detalii