RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Antonio Tajani a fost ales noul Președinte al Parlamentului European

18 ianuarie 2017

Italianul Antonio Tajani (PPE) a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European cu 351 de voturi în fața lui Gianni Pittella (S&D) care a obținut 282 de voturi.
Pentru mai multe detalii accesați AICI site-ul Parlamentului European.
Detalii

Pe 17 ianuarie, Parlamentul European își va alege noul președinte

15 ianuarie 2017

Parlamentul European este ales pentru perioade de cinci ani, dar mandatul pentru președinte, vicepreședinți, chestori și președinți de comisii este de doi ani și jumătate.
Pe 17 ianuarie 2017 se va alege succesorul actualuiui președinte Martin Schultz.

#investEU in Northern Transylvania - proiect de promovare a Planului Junker de investiții în UE

11 ianuarie 2017

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin Centrul ED Transilvania de Nord, va implementa, în primul semestru al 2017, proiectul cu titlul #investEU in Northern Transylvania. Proiectul va promova Planul de Investiţii pentru Europa (Planul Junker), care vizează stimularea investiţiilor şi creşterea competitivităţii pe termen lung în UE.

Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de conştientizare/sensibilizare a publicului larg şi a reprezentanţilor mediului de afaceri din Transilvania de Nord privind Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), precum şi asupra acţiunilor finanţate de programele UE în favoarea ocupării forţei de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.

Valoarea totală a proiectul este 12.710,17 Euro, din care finanţarea nerambursabilă este de 12.000 Euro. Activităţile proiectului conţin crearea de instrumente online – infografic şi videografic, implementarea unei campanii online şi social media, precum şi organizarea Conferinţei #InvestEU in Northern Transylvania.

Programul Erasmus+ a ajuns la a 30-a aniversare

05 ianuarie 2017

Programul Erasmus+ reprezintă cadrul european de cooperare în domeniile educației, formării, tineretului și sportului, acoperind o dimensiune de cooperare atât intraeuropeană, cât și internațională.

Găsiți AICI  site-ul aniversar al programului ERASMUS+.

Președinția malteză a Consiliului UE

28 decembrie 2016

Președinția Consiliului European va fi asigurată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2017 de Malta. Prioritățile președinției malteze au la bază șase domenii principale de interes:  migrația, piața unică, securitatea, incluziunea socială, vecinătatea Europei, aspecte maritime.
Malta, micuța insulă cu 445.000 de locuitori, deține pentru prima oară președinția UE, de la aderarea la Uniune (în 2004).
În iulie 2017, președinția Consiliului European va fi preluată, pentru a doua jumătate a anului, de Estonia .
Puteți accesa AICI website-ul președinției malteze.

România, țara cu cea mai ridicată rată a riscului de sărăcie din UE

21 decembrie 2016

Conform ultimului Raport ESDE 2016 publicat de Comisia Europeană în data de 20 decembrie (raportul anual privind ocuparea forței de muncă și evoluțiile sociale în Europa), la nivelul Uniunii Europene se înregistrează o scădere a șomajului, o reducere a gradului de sărăcie și un mediu profesional în schimbare.
Cu toate acestea, conform aceluiași raport, România se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește rata riscului de sărăcie ( ponderea persoanelor sărace în totalul populației), cu un procent de 25,4%, la nivelul anului 2015. Procentul este în creștere față de anii precedenți.

Întregul Raport ESDE 2016 îl puteți accesa AICI.

Parlemeter 2016

12 decembrie 2016

Parlemeter-ul este un Eurobarometru (vezi pagina de pe site "Despre Eurobarometru"), special dedicat Parlamentului European.
În anul 2016, în 22 noiembrie, au fost publicate rezultatele ultimului sondaj, care arată o mică scădere a sprijinului pentru aderarea la UE și o perspectivă mai pesimistă cu privire la direcția urmata de UE și la măsura în care vocile cetățenilor contează, atât la nivelul UE, cât și în statele membre.
Puteți găsi rezultatele sondajului AICI, pe site-ul Parlamentului European. Un infografic sugestiv pe această temă este publicat pe http://ecas.org/parlemeter-2016-key-findings/

Atelier de informare a mediului privat, organizat de ED Transilvania de Nord

08 decembrie 2016

În data de 8 decembrie 2016, la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj, a avut loc Atelierul Europe Direct pentru mediul privat, organizat de Centrul Europe Direct Transilvania de Nord.
Detalii

A fost aprobat bugetul UE pentru anul 2017

05 decembrie 2016

În urma votului final al Parlamentului European, în data de 1 decembrie 2016, Președintele Martin Schulz a semnat legea de aprobare a bugetului UE pentru 2017.
Bugetul UE pentru 2017 stabilește nivelul total al angajamentelor la 157,86 miliarde EUR, iar pe cel al plăților la 134,49 miliarde EUR. Prin bugetul pentru anul viitor, deputații europeni au dedicat sume importante pentru sprijinirea tinerilor șomeri și fonduri suplimentare pentru a stimula inițiative-cheie pentru IMM-uri, proiecte de infrastructură de transport, de cercetare și de creștere a mobilității studenților prin programul Erasmus+.
Găsiți mai multe detalii AICI pe site-ul Parlamentului European.

Concurs european "Smart Energy Consumers" pentru elevi

21 noiembrie 2016

S-a lansat a 4-a ediție a concursului interșcolar "Smart Energy Consumers" (Consumatori inteligenți ai energiei), care se adresează şcolilor gimnaziale (cu elevi între 12 şi 18 ani) din întreaga Uniune Europeană.
Înscrierile se derulează până pe 17 martie 2017.
Pentru detalii, accesați AICI site-ul competiției.
Detalii