RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Numarul utilizatorilor telefoniei mobile creste, preturile pentru consumatori scad

30 martie 2009

Cu un număr de abonamente care echivala în 2008 cu 119% din populaţia UE (mai mult cu 7% decât în 2007), Europa este lider mondial în domeniul serviciilor de telefonie mobilă, depăşind detaşat SUA (87%) şi Japonia (84%), constată raportul de progres al Comisiei privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, publicat astăzi. În pofida crizei economice, sectorul telecomunicaţiilor în UE (care reprezintă aproximativ 3% din PIB-ul UE) a continuat să crească în 2008, înregistrând venituri de peste 300 miliarde EUR, cu 1,3% mai mult decât în 2007, şi depăşind performanţa celorlalte sectoare economice (care au crescut cu doar 1%). Consumatorii au cel mai mult de câştigat de pe urma competitivităţii: plătesc mai puţin, obţinând un raport mai bun calitate-preţ. Graţie acţiunilor întreprinse la nivelul UE, valoarea medie a facturilor telefonice a scăzut în 2008 de la 21,48 EUR la 19,49 EUR, iar 75% dintre consumatorii europeni beneficiază acum de conexiuni la Internet de cel puţin 2 megabiţi pe secundă (viteze care permit, de exemplu, vizionarea programelor TV pe Internet). Totuşi, raportul Comisiei avertizează de asemenea că, în lipsa unei mai bune coordonări la nivel european, beneficiile pieţei unice a telecomunicaţiilor ar putea fi periclitate de reglementări inconsecvente la nivel naţional.

Detalii

Portalul UE dedicat sanatatii publice in limba romana

29 martie 2009

Informaţii despre sănătate din toată Europa – Portalul UE dedicat sănătăţii publice disponibil acum şi în limba română. Astăzi, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou a lansat, la Bucureşti, versiunea în limba română a portalului UE dedicat sănătăţii publice. Portalul a fost construit pe principiul multifuncţionalităţii - "one stop shop" – şi se adresează persoanelor interesate să afle ce se întâmplă în Europa în ce priveşte o gamă largă de teme legate de sănătate, atât la nivel european, cât şi naţional. Odată cu lansarea acestei versiuni, portalul va deveni disponibil în 22 de limbi oficiale ale UE, la adresa: http://health.europa.eu.

Detalii

Primavara Europeana 2009: elevii sunt invitati sa participe la un dialog despre viitorul Europei

26 martie 2009

Lansarea campaniei „Primăvara Europeană” de anul acesta, menită să încurajeze elevii să participe la activităţi de sensibilizare cu privire la problematicile europene, a avut loc la 25 martie, la Strasbourg. Vicepreşedinta Comisiei Europene, Margot Wallström, şi Katerina Batzeli, preşedinta Comitetului pentru cultură şi educaţie al Parlamentului European, s-au întâlnit cu un grup de elevi aflaţi în vizită la Parlamentul European pentru a marca această ocazie. Evenimentul a avut loc în ajunul alegerilor parlamentare din luna iunie.

Detalii

Copiii de azi=Inventatorii de maine? Cu siguranta!

22 martie 2009

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Expo Transilvania, Camera de Comert si Industrie Cluj, Universitatea Tehnica organizeaza, in premiera, dezbaterea-concurs cu si pentru elevi: „Play a VIP – Fii inventator pentru o zi”.
Detalii

Eveniment in premiera: Dezbaterea publica regionala "2009 Anul European al Creativitatii si Inovarii"

15 martie 2009

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Expo Transilvania, Camera de Comert si Industrie Cluj, Universitatea Tehnica organizeaza, in premiera, dezbaterea publica regionala cu tema: „2009 = Anul European al Creativitatii si Inovarii”.
Evenimentul va avea loc miercuri, 25 martie, cu incepere de la ora 10 in Sala „Transilvania”, complexul expozitional Expo Transilvania (str. Aurel Vlaicu f.n.).
Detalii

Telefonul european 116000 pentru semnalarea dispariţiilor de copii funcţionează în 5 state membre

02 martie 2009

Cu doi ani în urmă, Comisia Europeană rezerva numărul de telefon 116000 ca linie unică de urgenţă pentru semnalarea cazurilor de copii dispăruţi ( IP/07/188) din întreaga Uniune Europeană şi solicita statelor membre să-l pună în funcţiune.
Detalii