RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

„Small Business Act” pentru Europa

28 februarie 2011

„Small Business Act” pentru Europa întăreşte micile întreprinderi şi este motorul creşterii economice.

Strategia Europa 2020 şi economia europeană se bazează în mare măsură pe valorificarea potenţialului de care dispun întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). În UE, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigură locuri de muncă pentru 67 % din forţa de muncă din sectorul privat. Small Business Act (SBA) este cadrul de politici al UE destinat să întărească IMM-urile pentru ca acestea să crească şi să creeze locuri de muncă. Între 2008 şi 2010, Comisia şi statele membre UE au implementat acţiuni stabilite în SBA pentru uşurarea sarcinii administrative, facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare şi sprijinirea accesului lor la noi pieţe. Chiar dacă cele mai multe dintre iniţiativele prevăzute de SBA au fost declanşate, o reexaminare a stadiului actual al implementării arată că mai sunt multe de făcut pentru ajutorarea IMM-urilor.


Detalii

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Ministerul Educatiei si Cercetarii deruleaza campania de informare "Europa, casa noastra"

28 februarie 2011

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) lansează astăzi, 28 februarie 2011, de la ora 11.00, campania de informare şi comunicare “Europa, casa noastră”. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

Detalii

Agenda digitala: Tot mai multi cetateni europeni beneficiaza de servicii publice online

21 februarie 2011

Conform celui de-al nouălea Raport de analiză comparativă privind e-Guvernarea, publicat in 21 februarie 2011, tot mai mulţi cetăţeni de peste tot din Uniunea Europeană au acum acces la servicii publice online. În medie, disponibilitatea online a serviciilor publice în Uniunea Europeană a crescut de la 69 % la 82 % din 2009 până în 2010.
Detalii

100 de milioane de europeni aleg voluntariatul

21 februarie 2011

Comisia Europeană a desemnat 2011 Anul European al Voluntariatului (AEV), sloganul ales fiind „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei şi de Marian Harkin, membru al Parlamentului European.

Detalii

Raport interimar privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in Romania

21 februarie 2011

În cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV), Comisia și-a asumat obligația de a sprijini România în vederea remedierii deficiențelor din domeniul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei și, de asemenea, de a verifica periodic progresele înregistrate în raport cu patru obiective de referință stabilite în acest scop.

Detalii

CE este de acord cu modificarea limitata a Tratatului de la Lisabona

21 februarie 2011

Comisia Europeană și-a exprimat in 15 februarie 2011 acordul pentru modificarea, înainte de 2013, a Tratatului astfel încât să se permită instituirea unui Mecanism European de Stabilitate, care să mențină stabilitatea zonei euro. Comisia consideră că modificarea propusă a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii nu ar aduce atingere în niciun mod competențelor Uniunii Europene. Comisia consideră că, din moment ce modificarea propusă afectează politicile și acțiunile interne ale Uniunii, sunt îndeplinite condițiile pentru ca această modificare să fie efectuată prin procedura simplificată de amendare a Tratatului.

Detalii

Comisia lanseaza o consultare privind finantarea cercetarii si inovarii de catre UE

21 februarie 2011

Comisia Europeană a lansat o consultare asupra principalelor îmbunătățiri care trebuie aduse finanțării cercetării și inovării în UE pentru a facilita participarea la programe, pentru a crește impactul științific și economic și pentru a ameliora raportul calitate-preț. „Cadrul strategic comun” propus, prezentat într-o Carte Verde, va acoperi actualul Program-cadru pentru cercetare (PC7), Programul-cadru pentru inovație și competitivitate (CIP) și Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), ceea ce va conduce la crearea unui set coerent de instrumente pe parcursul întregului „lanț al inovării”, începând de la cercetarea de bază și până la introducerea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare, inclusiv sprijinirea inovațiilor netehnologice, cum sunt, de pildă, cele în materie de design sau marketing. Cartea Verde a Comisiei pune, de asemenea, bazele unui proces mai amplu de simplificare a normelor și procedurilor. Toate aceste schimbări urmăresc să exploateze la maximum contribuția finanțării cercetării și inovării în UE în cadrul inițiativei „O Uniune a inovării” și al strategiei Europa 2020. Părțile interesate trebuie să își trimită contribuțiile până la data de 20 mai 2011.

Detalii

Agenda digitala: Comisia isi va intensifica eforturile pentru protejarea copiilor online

21 februarie 2011

Cu ocazia Zilei pentru un Internet mai Sigur 2011, Comisia Europeană a anunțat că va intensifica discuțiile cu sectorul TIC și cu organizațiile pentru copii în scopul de a încuraja conceperea de produse mai sigure care să contribuie la protejarea copiilor online. De asemenea, Comisia urmează să revizuiască în scurt timp Recomandarea din 2006 cu privire la minori și la modul în care pot fi ei protejați în mediul audiovizual și pe internet, precum și Comunicarea din 2008 referitoare la protejarea tinerilor de conținutul dăunător al jocurilor video.
Detalii

Comisia a autorizat o schema romaneasca de credite subventionate, destinate fermierilor

21 februarie 2011

Comisia Europeană a autorizat recent o schemă de ajutor românească având un buget de 120 milioane RON (aproximativ 30 milioane EUR), al cărei obiectiv este sprijinirea fermierilor care, din cauza crizei economice, întâmpină dificultăţi în accesarea creditelor. Ajutoarele în cadrul acestei scheme sunt limitate în timp şi sunt acordate sub formă de credite subvenţionate.
Detalii

Incărcător comun pentru telefoane mobile

21 februarie 2011

V-a deranjat vreodată faptul că nu puteaţi împrumuta încărcătorul pentru telefon mobil al unui prieten sau al unui coleg deoarece nu era compatibil cu telefonul dumneavoastră? Această epocă se apropie de sfârşit. Existenţa unui încărcător comun compatibil cu telefoanele mobile indiferent de marcă este ideea simplă pe care Comisia o promovează de mulţi ani. Datorită cooperării dintre paisprezece întreprinderi şi Comisia Europeană soluţia este acum disponibilă: onechargerforall.eu. La 29 decembrie 2010, au fost publicate noi standarde tehnice pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date. Astăzi, vicepreşedintele Antonio Tajani primeşte un model de încărcător compatibil comun din partea dnei Bridget Cosgrave, director general al DIGITALEUROPE, cea mai mare asociaţie a industriei tehnologiei digitale europene.

Detalii

Prima pagina 1 2 3 Ultima pagina