RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Agenda digitala: Comisia solicita informatii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor audiovizuale de mass-media

29 martie 2011

Comisia Europeană a solicitat în scris informaţii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale (SMAV). Comisia a cerut statelor membre să răspundă acestei solicitări în termen de 10 săptămâni. Scrisorile de documentare sunt doar o parte din eforturile depuse de Comisie pentru a se asigura că toate statele membre au implementat în mod corect toate aspectele directivei SMAV în legislaţia naţională din domeniu. Aspectele care se doresc clarificate variază de la un stat membru la altul, iar solicitarea informaţiilor respective nu înseamnă că directiva nu a fost implementată în mod corect de către statele membre, ci pur şi simplu că, în acest stadiu, Comisia mai are câteva întrebări cu privire la implementarea directivei de către acestea.
Detalii

Comisia propune norme mai clare in materie de drepturi de proprietate pentru cele 16 milioane de cupluri internationale din Europa

16 martie 2011

Comisia Europeană propune norme la nivelul UE care să clarifice din punct de vedere juridic drepturile de proprietate în cazul căsătoriilor internaționale sau a parteneriatelor înregistrate legal care au o dimensiune internațională. Cele două propuneri de regulamente ar urma să ajute cuplurile să identifice legea aplicabilă în materie de drepturi de proprietate, precum și instanța competentă. Regulamentele prevăd, de asemenea, norme în ce privește recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești având ca obiect bunurile cuplurilor, în toate statele membre ale UE, printr-o procedură unică.
Detalii

Schimbari climatice: Comisia stabileste Foaia de parcurs pentru construirea unei Europe competitive, cu emisii reduse de carbon pana in 2050

09 martie 2011

Comisia Europeană a adoptat Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene într-o economie competitivă şi cu emisii reduse de carbon până în anul 2050. Foaia de parcurs descrie calea cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990), până în 2050.
Detalii

Comisia pune la dispozitie 267 de milioane EUR pentru noi proiecte in domeniul mediului, LIFE+

03 martie 2011

Comisia Europeană și-a lansat cererea anuală de propuneri de proiecte care urmează să fie finanțate în cadrul programului LIFE+, Fondul European pentru Mediu. Se primesc propuneri care se încadrează într-una dintre cele trei componente ale programului: natură și biodiversitate, politică și guvernanță în materie de mediu, informare și comunicare.
Detalii

Comisia Europeana a lansat doua consultari online in materie de mediu

03 martie 2011

Prima consultare se referă la opțiunile strategice care ar putea încuraja trecerea spre o utilizare mai eficientă a resurselor naturale în economia europeană. Cea de-a doua consultare se referă la poziția care va fi adoptată de UE la Conferința ONU privind dezvoltarea durabilă care se va desfășura la Rio de Janeiro în 2012. De asemenea, a fost lansată o consultare conexă pentru colectarea opiniilor privind bio-economia europeană, care include și aspecte referitoare la utilizarea eficientă a resurselor. Consultările se vor derula până la mijlocul lunii aprilie 2011.
Detalii

Raportul national Eurobarometru, editia de toamna

03 martie 2011

Raportul naţional Eurobarometru, ediţia de toamnă, a fost lansat in 1 martie 2011 în prezenţa şefului Reprezentanţei Comisiei Europene, domnul Niculae Idu, şi a domnului Horia Domnariu, director de cercetare al Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei.
Detalii