RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Marea Britanie a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană

31 martie 2017

Marea Britanie a declașat oficial, pe 29 martie 2017, procedura de ieșire din Uniunea Europeană.
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului.
Găsiți AICI, pe site-ul Consiliului European, Declarația Consiliului European (art. 50) cu privire la notificarea facută de către autoritățile britanice.

Declarația de la Roma a liderilor europeni

27 martie 2017

Pe 25 martie 2017, liderii celor 27 de state membre ale UE și ai Consiliului European, Parlamentului European și Comisiei Europeane au semnat "Declarația de la Roma", la aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor care au stat la baza constituirii actualei Uniuni Europene.
Detalii

UE în 2016. Principalele rezultate

20 martie 2017

Comisia Europeană a publicat pe 15 martie 2017 Raportul general privind activitățile UE, în care se prezintă inițiativele și realizările UE din anul precedent. Documentul prezintă rezultatele obținute pe toate cele 10 priorități politice ale CE sub președinția lui Jean-Claude Juncker, pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.
Detalii

Un nou satelit european lansat prin programul "Copernicus"

08 martie 2017

Cea mai recentă lansare a unui satelit prin programul Copernicus a avut loc in noaptea de 6-7 martie 2017. Acesta va îmbunătăți serviciile pentru agricultori, pescari și alți utilizatori de hărți terestre și maritime.
Satelitul Sentinel-2, lansata de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), este al 5-lea lansat prin Programul european de observare a pământului. Programul Copernicus ajută deja la managementul situațiilor de urgență în caz de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, incendiile forestiere sau inundațiile. Centrul de coordonare pentru situații de urgență al Comisiei Europene a activat acest serviciu UE de cartografiere de urgență pentru evaluarea pagubelor din zonele cele mai afectate de cutremurele din Italia, din august 2016.
Pentru mai multe detalii, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

Cartea alba privind viitorul Europei

03 martie 2017

Comisia Europeană a prezentat pe 1 martie 2017 un document privind posibile scenarii de dezvoltare a Uniunii Europene (UE) până în 2025, in contextul general european și mondial. Documentul intitulat "Cartea albă privind viitorul Europei" reprezintă contribuția Comisiei pentru summitul de la Roma din 25 martie 2017. Este prezentată viziunea viitorului UE cu 27 de state membre, principalele provocări și oportunități ale Europei în ansamblu în următorul deceniu.

Detalii