RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Guvernanța economică a UE pe înțelesul tuturor

13 noiembrie 2013

Învățămintele desprinse în urma recentei crize economice, financiare și a datoriei suverane au condus la adoptarea unor reforme succesive ale normelor UE, prin care se instituie, printre altele, noi sisteme de supraveghere a politicilor bugetare și economice și un nou calendar bugetar.


Detalii

Comisarul Hahn invită regiunile UE la acțiune

11 noiembrie 2013

Îmbunătățirea competitivității regiunilor UE prin investiții și planificarea strategică la nivelul UE este ideea subliniată azi de dl Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională. În discursul său de astăzi, din cadrul conferinței „Regiunile ca noi motoare de creștere prin specializare inteligentă” de la Bruxelles, comisarul Hahn îndeamnă regiunile să-și identifice principalele atuuri și să-și concentreze resursele asupra acestora, pentru a-și consolida avantajul concurențial.
Detalii

UE contribuie cu 35 de milioane EUR la promovarea produselor agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe

07 noiembrie 2013

Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 70 de milioane EUR, la care UE contribuie cu 35 de milioane EUR. Programele selectate vizează produse de calitate înregistrate și protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicații geografice protejate) și STG-uri (specialități tradiționale garantate), vinuri, carne produsă în cadrul sistemelor naționale de calitate, produse ecologice, lapte și produse lactate, fructe și legume proaspete, horticultură ornamentală, miere și produse apicole, carne de vită, de mânzat și de porc, precum și carne de porc.
Detalii

Raportul anual 2012 al Curtii de Conturi Europene, publicat azi

05 noiembrie 2013

Curtea de Conturi Europeană publică astăzi Raportul anual referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul financiar 2012. În calitatea sa de auditor independent, Curtea de Conturi Europeană a validat conturile Uniunii Europene pentru exercițiul 2012, așa cum a procedat pentru fiecare exercițiu financiar începând cu 2007. Raportul a constatat însă că, în majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE, încă nu se respecta în integralitate legislația în vigoare.


Detalii

Primele inițiative cetățenești europene — etapele următoare

31 octombrie 2013

La 1 noiembrie 2013 expiră termenul de care dispuneau organizatorii primelor opt inițiative cetățenești europene (ICE) pentru colectarea declarațiilor de susținere. Trei grupuri afirmă că au atins obiectivul de colectare a unui milion de semnături.
Detalii

Declarația standard privind TVA: Simplificarea procedurilor pentru întreprinderi și îmbunătățirea respectării obligațiilor fiscale

23 octombrie 2013

Comisia a propus astăzi o nouă declarație standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Obiectivul acestei inițiative este reducerea birocrației pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligațiilor fiscale și ameliorarea eficienței administrațiilor fiscale din Uniune. Astfel, aceasta reflectă pe deplin angajamentul Comisiei privind reglementarea inteligentă și este una dintre inițiativele incluse în recentul Program privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), pentru simplificarea normelor și reducerea sarcinilor administrative pentru întreprinderi (IP/13/891).
Detalii

Comisia Europeană face încă un pas înainte în direcția promovării cloud computingului

28 octombrie 2013

Astăzi, Comisia Europeană a instituit un grup de experți care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument opțional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori și de întreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenți atunci când e vorba să achiziționeze servicii de cloud computing.
Detalii

Acoperire de 100 % a serviciilor în bandă largă de bază în întreaga Europă

17 octombrie 2013

În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit. Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.


Detalii

Energie: Comisia prezintă o listă de 250 de proiecte de infrastructuri eligibile pentru o finanțare în valoare de 5,85 miliarde EUR

14 octombrie 2013

O infrastructură modernă cu interconectări adecvate și rețele fiabile este esențială pentru a realiza o piață integrată a energiei în care consumatorii să beneficieze de cea mai bună valoare pentru banii pe care îi plătesc. Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o listă de aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice.
Detalii

Cecilia Malmström salută votul Parlamentului European privind EUROSUR

10 octombrie 2013

Astăzi, Parlamentul European a adoptat o propunere a Comisiei privind un regulament de instituire a Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR).


Detalii