RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări oferă acces liber la situri istorice

29 august 2013

În septembrie, în cadrul unei inițiative comune a Comisiei Europene și a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice și culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de țări.
Detalii

Inscrie-te acum la dezbaterea regionala pentru jurnalistii din Transilvania de Nord

02 septembrie 2013

Daca esti jurnalist profesionist, bloger sau student la jurnalism, te invitam sa te înscrii pentru a fi unul dintre cei 40 de participanti la dezbaterea regionala “Agenda Cetatenilor si Alegerile europarlamentare 2014”, in 14 septembrie 2013, la Cluj-Napoca.

Detalii

Prioritățile Parlamentului în a doua jumătate a anului 2013

19 august 2013

Chiar și în timpul verii, chiar dacă deputații nu mai au reuniuni oficiale, activitatea parlamentară continuă pentru pregătirea dosarelor legislative din a doua jumătate a anului. Parlamentul va trebui să decidă asupra unor chestiuni ce vor avea impact asupra vieții europenilor în anii ce vor urma: bugetul pe termen lung, reformele bancare, protecția datelor și protejarea muncitorilor cu contract temporar.Detalii

Proiectul VAMPIRE de cercetare a distrugerii vascularizației cancerelor obţine încă o bursă europeană

20 august 2013

Comisia Europeană acordă astăzi cea de-a 50-a bursă de cercetare în cadrul programului Doctorat industrial european (EID). Bursa, în valoare de 1,5 milioane de euro, este destinată cercetării unor noi anticorpi care vor elimina tumorile prin distrugerea vaselor de sânge care le irigă. Așa-numitul proiect VAMPIRE (Vascular Antibody-Mediated Pharmaceutically Induced tumour Resection - „rezecția tumorilor vasculare indusă farmaceutic și mediată de anticorpi”) este coordonat de Universitatea din Birmingham, Regatul Unit și de SomantiX, o companie olandeză de biotehnologie, cu sediul în Utrecht.
Detalii

Europei îi place conexiunea Wi-Fi: un nou studiu recomandă să se pună la dispoziție mai multe frecvențe

01 august 2013

Un nou studiu al Comisiei Europene confirmă că marea majoritate a cetățenilor europeni aleg să utilizeze conexiunea Wi-Fi la internet, iar tendința va continua. 71 % din volumul total al traficului de date fără fir din UE din 2012 a avut drept destinație telefoanele inteligente și tabletele care folosesc conexiunea Wi-Fi, această valoare putând crește la 78 % până în 2016.
Detalii

Autoritățile vamale au reținut mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard EUR la frontierele UE în 2012

05 august 2013

Serviciile vamale din UE au reținut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR.
Detalii

Comisia remediază lacunele legislative în materie de protecție unitară prin brevet

29 iulie 2013

Comisia Europeană a propus, astăzi, finalizarea cadrului juridic privind protecția prin brevet la nivelul UE, prin actualizarea reglementărilor UE privind competența judiciară și recunoașterea hotărârilor judecătorești (regulamentul cunoscut sub denumirea „Bruxelles I”). Modificările vor crea condițiile necesare pentru intrarea în funcțiune, odată ce va fi ratificată, a unei instanțe specializate în brevete europene - Curtea Unică în materie de Brevete, ajutând întreprinderile și inventatorii să își protejeze brevetele.
Detalii

Undă verde pentru GPS-ul european

25 iulie 2013

Undă verde pentru sistemul european de navigație prin satelit: Astăzi, cu ocazia unei demonstrații publice la Fucino, Italia, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a anunțat stabilirea cu succes a pozițieii cu ajutorul actualilor patru sateliți Galileo ai UE.
Detalii

Utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless, amânată

23 iulie 2013

Jumătate din statele membre ale Uniunii au solicitat amânare în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de bandă largă din cauza unor motive excepționale, ratând termenul de 1 ianuarie 2013 convenit inițial (a se vedea IP/10/540). Astăzi, Comisia Europeană și-a exprimat acordul, cu reticență, în ceea ce privește nouă din cele 14 cereri.


Detalii

Consolidarea cooperării UE-China în domeniul agriculturii

22 iulie 2013

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, se află la Beijing, în China, în perioada 22-24 iulie 2013, pentru a consolida cooperarea dintre UE și China în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale.

Detalii