RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Comisia vrea să stimuleze cloud computingul

21 iunie 2013

Comisia Europeană a lansat, astăzi, o cerere de candidaturi pentru constituirea unui grup de experți interesați să participe la identificarea unor clauze contractuale sigure și echitabile pentru serviciile de cloud computing. Experții vor contribui la identificarea opțiunilor existente pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor și ale întreprinderilor, care par adesea reticenți în ceea ce privește utilizarea serviciilor de cloud computing, deoarece contractele sunt neclare sau îi favorizează pe furnizorii de servicii.
Detalii

Comisia lansează un apel pentru un nou consens în vederea relansării creșterii economice

19 iunie 2013

La sfârșitul reuniunii săptămânale a Comisiei, care s-a concentrat în mare parte pe întrunirea Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie, președintele Barroso a declarat următoarele: „Europa depune eforturi susținute pentru a ieși din criză. Comisia a descris aceste eforturi în analiza detaliată care însoțește recomandările specifice fiecărei țări.
Detalii

Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural - castigatorii 2013

17 iunie 2013

Câștigătorilor ediției din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Atena.
Detalii

eCall: apelul de urgență automat în caz de accidente rutiere este obligatoriu în autovehicule începând cu 2015

13 iunie 2013

Comisia Europeană a adoptat două propuneri pentru a asigura ca, până în octombrie 2015, autovehiculele să apeleze automat serviciile de urgență în cazul unui accident grav.
Detalii

Ținerea alimentelor dăunătoare sănătății departe de rafturi

10 iunie 2013

Un raport anual publicat de Comisia Europeana cu privire la Sistemul european rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) arată că aproape 50% din notificările din anul 2012 au avut ca obiect produse alimentare și furaje respinse la frontierele UE din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru siguranța alimentară. Lansat în urmă cu peste 30 de ani, RASFF este un instrument informatic care facilitează fluxul transfrontalier de informații între autoritățile naționale pentru siguranța alimentelor, jucând un rol esențial în asigurarea unui nivel înalt de siguranță a alimentelor pentru cetățenii Europei.


Detalii

Acord „istoric” pentru noua rețea transeuropeană de transport

06 iunie 2013

Comisia Europeana, Consiliul și Parlamentul au cazut de acord cu privire la propunerile de a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale europene într-o rețea unificată de transport (TEN-T).

Detalii

Rapoartele Comisiei Europene privind libera circulație în UE

04 iunie 2013

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni din 26 de state membre ale UE și un număr tot mai mare de resortisanți ai țărilor terțe călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne. Comisia Europeana a adoptat cel de al treilea raport al său privind „bilanțul de sănătate” al spațiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcționarea acestuia.
Detalii

Ce posibilități de pescuit sunt pentru 2014?!

31 mai 2013

Cele mai recente cifre privind stocurile de pește din apele UE indică faptul că eforturile Comisiei Europene de a elimina progresiv pescuitul excesiv au dat roade. Într-un document de consultare adoptat astăzi, Comisia Europeană informează cu privire la starea stocurilor europene de pește și își prezintă intențiile privind propunerile referitoare la posibilitățile de pescuit pentru 2014.
Detalii

Recomandările specifice de tara pentru România în 2013

30 mai 2013

Recomandările specifice de țară pentru România în 2013 sunt în număr de opt și au fost elaborate pentru a o ajuta să își îmbunătățească performanțele economice.
Detalii

e-Guvernare: există îmbunătățiri, dar cetățenii cer eforturi suplimentare

29 mai 2013

Aproape o jumătate dintre cetățenii UE (46%) folosesc astăzi internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declarație de impunere, a înregistra o naștere, a cere un pașaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare. 80% afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Acești utilizatori sunt însă mai mulțumiți de serviciile bancare online (nota de satisfacție 8,5 pe o scară de la 0 la 10) și de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).


Detalii