RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

UE în 2016. Principalele rezultate

20 martie 2017

Comisia Europeană a publicat pe 15 martie 2017 Raportul general privind activitățile UE, în care se prezintă inițiativele și realizările UE din anul precedent. Documentul prezintă rezultatele obținute pe toate cele 10 priorități politice ale CE sub președinția lui Jean-Claude Juncker, pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.
Detalii

Un nou satelit european lansat prin programul "Copernicus"

08 martie 2017

Cea mai recentă lansare a unui satelit prin programul Copernicus a avut loc in noaptea de 6-7 martie 2017. Acesta va îmbunătăți serviciile pentru agricultori, pescari și alți utilizatori de hărți terestre și maritime.
Satelitul Sentinel-2, lansata de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), este al 5-lea lansat prin Programul european de observare a pământului. Programul Copernicus ajută deja la managementul situațiilor de urgență în caz de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, incendiile forestiere sau inundațiile. Centrul de coordonare pentru situații de urgență al Comisiei Europene a activat acest serviciu UE de cartografiere de urgență pentru evaluarea pagubelor din zonele cele mai afectate de cutremurele din Italia, din august 2016.
Pentru mai multe detalii, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

Cartea alba privind viitorul Europei

03 martie 2017

Comisia Europeană a prezentat pe 1 martie 2017 un document privind posibile scenarii de dezvoltare a Uniunii Europene (UE) până în 2025, in contextul general european și mondial. Documentul intitulat "Cartea albă privind viitorul Europei" reprezintă contribuția Comisiei pentru summitul de la Roma din 25 martie 2017. Este prezentată viziunea viitorului UE cu 27 de state membre, principalele provocări și oportunități ale Europei în ansamblu în următorul deceniu.

Detalii

Parlamentul European a votat acordul comercial cu Canada

16 februarie 2017

Pe 15 februarie 2017, Parlamentul European a votat acordul comercial cu Canada (CETA).
Acordul este conceput astfel încât să crească veniturile comerciale ale Europei cu 11,6 miliarde euro și pe cele ale Canadei cu 8,2 miliarde euro.


Găsiți AICI mai multe detalii pe site-ul Parlamentului European.

Previziunile economice de iarna 2017 ale CE

14 februarie 2017

Comisia Europeană a lansat ieri, 13 februarie 2017, "Previziunile economice de iarnă 2017" (Winter 2017 Economic Forecast), prezentate de Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.
Detalii

Concursul "Juvenes Translatores" si-a desemnat câștigătorii pe anul 2016

03 februarie 2017

Meritele celor mai buni tineri traducători ai Uniunii Europene sunt recunoscute prin competiția "Juvenes Translatores", organizată de Comisia Europeană și ajunsă la a 10-a ediție. Centrul Europe Direct Transilvania de Nord a promovat acest concurs incă din luna septembrie a anului trecut (vedeți AICI).
Ca în fiecare an, 28 de tineri din cele 28 de state membre ale UE au fost declarați câștigători, din România fiind premiată o elevă din Ploiești. În anul anterior, competiția a fost câștigată de o elevă de clasa a XI-a din Cluj-Napoca.
Pentru mai multe detalii despre competiție, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

2017 - A 10-a ediție a premiului Charlemagne pentru tinerii europeni

27 ianuarie 2017

Despre premiu:
Parlamentul European invită tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16-30 de ani, să se înscrie în competiţia “Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, concurs organizat de către Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen.
Aflată la cea de-a 10-a ediţie, competiţia se adresează tinerilor care au realizat proiecte care promovează buna înțelegere între popoarele din diferite țări europene, oferind astfel exemple de cooperare între tineri din diferite state membre - cum ar fi evenimente pentru tineret, schimburi de experiență între tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană. O condiţie necesară înscrierii în concurs se referă la perioada de derulare a proiectelor, astfel încât acestea trebuie să fi fost deja începute şi să aibă termen de finalizare în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 ianuarie 2017 sau să fie în curs de desfăşurare.

Mai multe informaţii despre regulamentul concursului, modul de înscriere, precum şi formularul de înregistrare se regăsesc la următoarele link-uri:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/introduction.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/application-form.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/rules.html.
Detalii

Antonio Tajani a fost ales noul Președinte al Parlamentului European

18 ianuarie 2017

Italianul Antonio Tajani (PPE) a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European cu 351 de voturi în fața lui Gianni Pittella (S&D) care a obținut 282 de voturi.
Pentru mai multe detalii accesați AICI site-ul Parlamentului European.
Detalii

Pe 17 ianuarie, Parlamentul European își va alege noul președinte

15 ianuarie 2017

Parlamentul European este ales pentru perioade de cinci ani, dar mandatul pentru președinte, vicepreședinți, chestori și președinți de comisii este de doi ani și jumătate.
Pe 17 ianuarie 2017 se va alege succesorul actualuiui președinte Martin Schultz.

#investEU in Northern Transylvania - proiect de promovare a Planului Junker de investiții în UE

11 ianuarie 2017

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin Centrul ED Transilvania de Nord, va implementa, în primul semestru al 2017, proiectul cu titlul #investEU in Northern Transylvania. Proiectul va promova Planul de Investiţii pentru Europa (Planul Junker), care vizează stimularea investiţiilor şi creşterea competitivităţii pe termen lung în UE.

Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de conştientizare/sensibilizare a publicului larg şi a reprezentanţilor mediului de afaceri din Transilvania de Nord privind Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), precum şi asupra acţiunilor finanţate de programele UE în favoarea ocupării forţei de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.

Valoarea totală a proiectul este 12.710,17 Euro, din care finanţarea nerambursabilă este de 12.000 Euro. Activităţile proiectului conţin crearea de instrumente online – infografic şi videografic, implementarea unei campanii online şi social media, precum şi organizarea Conferinţei #InvestEU in Northern Transylvania.