RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Starea Uniunii Europene, al treilea raport

12 septembrie 2012

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a sustinut astazi, 12 septembrie 2012, cu incepere de la orele 10:00 (ora Romaniei), in fata plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, discursul privind Starea Uniunii Europene. Este cel de-al treilea raport pe aceasta tema pe care presedintele in exercitiu il prezinta.  
Detalii

Cartografierea fundului mării: noi oportunități de creștere „albastră” și de ocupare a forței de muncă

29 august 2012

Oceanele și mările care înconjoară Europa oferă noi oportunități de creștere și de ocupare a forței de muncă pentru a îndeplini obiectivele strategiei Europa 2020. Pentru o exploatare optimă a acestui potențial, avem nevoie de mai multe cunoștințe despre fundul mării. Comisia Europeană propune crearea, până în 2020, a unei hărți digitale a fundului marin al apelor europene prin colectarea datelor existente într-o singură bază de date coerentă, accesibilă tuturor. În Cartea verde asupra cunoașterii mediului marin, adoptată astăzi, Comisia lansează o consultare privind modul în care poate fi atins acest obiectiv.
Detalii

Au mai rămas 10 zile până la încheierea consultării pe tema viitorului Europei

31 august 2012

După cum reiese din ultimele cifre date astăzi publicității, peste 8404 de cetățeni ai UE s­au exprimat deja cu privire la viitorul Europei, prin participarea la ampla consultare online lansată de Comisia Europeană pe tema drepturilor cetățenilor și pe cea a viitorului Europei.
Detalii

UE salută aderarea Rusiei la OMC după 18 ani de negocieri

22 august 2012

După 18 ani de negocieri, Rusia aderă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) devenind astăzi al 156-lea membru al acesteia. Această aderare este deosebit de importantă pentru UE, deoarece UE este primul partener comercial al Rusiei, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE. Pentru prima dată, ambele entități vor fi obligate să respecte norme și obligații multilaterale pentru schimburile comerciale reciproce.


Detalii

Noi norme privind deșeurile electronice

13 august 2012

Astăzi intră în vigoare norme îmbunătățite privind colectarea și tratarea deșeurilor electronice. Deșeurile electronice (adică deșeurile de echipamente electrice și electronice, sau DEEE) se numără printre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere și oferă oportunități importante în ceea ce privește punerea la dispoziție pe piață a materiilor prime secundare. Colectarea sistematică și tratarea adecvată sunt condiții prealabile pentru reciclarea unor materiale precum aurul, argintul, cuprul și metalele rare din televizoarele, laptopurile și telefoanele mobile uzate.
Detalii

Numărul solicitărilor de acces la documentele Comisiei crește pentru al zecelea an consecutiv

03 august 2012

Din ultimul raport anual privind accesul public la documente, publicat astăzi, reiese că, în 2011, au fost depuse 6 447 de solicitări de acces la documentele Comisiei, în comparație cu 6 361 de solicitări în 2010 și numai 450 de solicitări depuse în anul 2001, atunci când au intrat în vigoare normele actuale.


Detalii

Mediu: un nou tabel cu medalii pentru gestionarea deșeurilor

07 august 2012

Un nou raport despre modul în care statele membre își gestionează deșeurile municipale evidențiază diferențe surprinzătoare la nivelul UE. Raportul clasifică cele 27 de state membre în funcție de 18 criterii, cu ajutorul unor stegulețe verzi, portocalii și roșii în domenii precum: deșeurile totale reciclate, costul eliminării deșeurilor și încălcări ale legislației europene.
Detalii

Comisia Europeană a propus un program de acțiune pentru a stimula industria europeană a securității

30 iulie 2012

Asigurarea securității constituie una dintre preocupările centrale ale oricărei societăți. Dezastrele naturale recente și atacurile teroriste au evidențiat necesitatea de a fi mai bine pregătiți pentru situații de criză. Prin urmare, Comisia Europeană a propus un program de acțiune pentru a stimula industria europeană a securității. Programul ar trebui să permită ca unul dintre sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere și de ocupare a forței de muncă din UE să rămână în Europa și să continue să realizeze produse de securitate de înaltă calitate.


Detalii

Ziua europeană a siguranței rutiere, ediția a IV-a

25 iulie 2012

Accidentele rutiere sunt încă principala cauză de deces și de invaliditate pentru tineri, atât în lume, cât și în Europa. 19 % dintre accidentele rutiere mortale care s-au produs în UE în 2010 au afectat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani (deși această grupă de vârstă cuprinde doar 10 % din populația totală). Acest lucru înseamnă că riscul de a muri în accidente de circulație este de aproape două ori mai ridicat în cazul tinerilor cu vârste de 18-25 de ani. Prin urmare, Comisia Europeană dedică tinerilor cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere.
Detalii

România: sunt necesare acțiuni urgente pentru a demonstra angajamentul față de statul de drept și de independența sistemului judiciar

18 iulie 2012

România trebuie să asigure respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar pentru a recâștiga încrederea partenerilor săi din UE, se afirmă în raportul adoptat astăzi de Comisie în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Raportul se referă la o perioadă de cinci ani, de la aderarea României la EU în 2007, și prezintă evaluarea Comisiei privind progresele înregistrate de România în cursul acestei perioade, concentrându-se pe reforma sistemului judiciar și combaterea corupției.


Detalii