RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Mediu: noi fonduri de 34,8 milioane EUR pentru a aduce pe piață soluții ecologice

10 mai 2012

Comisia Europeană lansează o cerere de oferte, în valoare de 34,8 milioane EUR, pentru proiecte de ecoinovare. Întreprinderile și antreprenorii din întreaga Europă pot depune cereri de finanțare având ca scop să favorizeze aducerea pe piață a unor proiecte de mediu inovatoare. Cererea de oferte este deschisă produselor, tehnicilor, serviciilor și proceselor ecoinovatoare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea optimă a resurselor. Cererea de candidaturi este deschisă până la 6 septembrie 2012, aproximativ 50 de proiecte urmând să fie selectate pentru finanțare.


Detalii

Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenti sunt in crestere cu 8,5%

08 mai 2012

La douăzeci și cinci de ani după lansarea acestuia, Erasmus a devenit cel mai cunoscut program european, iar sistemul de schimb de studenți cunoaște cel mai mare succes din lume. Peste 231 000 de studenți au primit burse „Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în anul universitar 2010-2011, ceea ce reprezintă un nou record și o creștere cu 8,5% față de cifra din anul precedent.
Detalii

Parlamentul European vrea reguli la nivel UE pentru firme care exporta mijloace de cenzurare a Internetului

18 aprilie 2012

UE ar trebui să aibă reguli pentru monitorizarea cenzurii pe Internet practicate de regimurile autocratice, consideră o rezoluție a PE adoptată miercuri referitoare la Raportul anual 2010 cu privire la drepturile omului în lume. Parlamentul vrea ca aceste noi reguli să întărească responsabilitatea firmelor cu sediul în UE care exportă mijloace care pot fi folosite pentru a bloca website-uri și a monitoriza comunicațiile mobile.Detalii

Reforma politicii agricole a Uniunii Europene trebuie sa sustina biodiversitatea

20 aprilie 2012

Conservarea și refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, consideră Parlamentul European printr-o rezoluție adoptată vineri. Întrucât UE nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul global privind biodiversitatea pentru 2010, conservarea biodiversității ar trebui acum să fie integrată cu prioritate în politici europene-cheie. Subvențiile cu efect negativ asupra mediului trebuie identificate și eliminate până în anul 2010, se arată în document.Detalii

Ajutoare de stat: Comisia initiază investigatii aprofundate cu privire la tarifele preferentiale la energie electrica acordate mai multor intreprinderi de catre Hidroelectrica

25 aprilie 2012

Comisia Europeană a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziționat sau a vândut energie electrică la tarife preferențiale mai multor comercianți de energie electrică, clienți industriali și producători de energie electrică, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcționare, prin creșterea veniturilor acestora sau printr-o combinație a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. Inițierea unei investigații aprofundate permite părților terțe interesate să prezinte observații cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigației.

Detalii

Comisia Europeană dă startul inițiativelor cetățenești europene

30 martie 2012

Duminică are loc lansarea inițiativelor cetățenești europene. Începând cu această zi, un milion de cetățeni din întreaga Europă își pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei și pot solicita Comisiei să ia măsuri în acest sens.

Detalii

Intreprinderile mici: trecere spre o economie ecologica

27 martie 2012

Conform anchetei Eurobarometru „IMM-urile, utilizarea eficientă a resurselor și piețele ecologice” publicate, 37% dintre IMM-urile din UE au cel puțin un loc de muncă ecologic, cu normă întreagă sau parțială. Majoritatea locurilor de muncă ecologice sunt create de IMM-uri și nu de întreprinderile mari: astfel, în 2012, 1 din 8 angajați ai unei întreprinderi mici sau mijlocii avea un loc de muncă ecologic, ceea ce reprezintă aproape 13% din locurile de muncă din IMM-uri (spre deosebire de întreprinderile mare, unde proporția este de numai 1 la 33 de locuri de muncă, respectiv de 3% din totalul locurilor de muncă). De asemenea, se estimează că locurile de muncă ecologice din IMM-uri vor cunoaște o creștere foarte dinamică, la o rată de 35%, în următorii 2 ani.

Detalii

Criminalitatea nu aduce venituri: masuri de fier impotriva obtinerii de profituri din activitati infractionale

12 martie 2012

În fiecare an, în Europa, sute de miliarde de euro intră direct în buzunarele grupărilor de criminalitate organizată și ale mafiei. În pofida eforturilor depuse de către autoritățile de aplicare a legii din Europa, o mare parte a profiturilor ilegale sunt controlate în continuare de infractori. Grupările infracționale devin astfel mai puternice și privează cetățenii europeni de venituri fiscale care ar putea fi investite în domeniile sănătății sau educației.

Detalii

Start la inscrieri pentru trainingurile destinate jurnalistilor din Transilvania de Nord

15 martie 2012

Primavara debuteaza in forta in ceea ce priveste activitatile de cooperare cu media ale Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord si orgaizatiei sale gazda, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest. Astfel, in perioada 30-31 martie 2012, organizam la Cluj-Napoca, nu unul, ci doua seminarii de pregatire destinate jurnalistilor din Transilvania de Nord (Bistrita, Bihor, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj).
Este vorba despre trainingurile "EUROPA 2020. Cresterea economica si Agenda Cetatenilor" si "REGIO MEDIA Transilvania de Nord". Termenul limita pana la care se pot inscrie jurnalisti din toata regiunea este 22 martie 2012 !


Detalii

Cetatenii UE inca se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale locale

09 martie 2012

Din ce în ce mai mulți cetățeni europeni își exercită dreptul de a locui și de a lucra pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În prezent, aproximativ 8 milioane de persoane care au dreptul să voteze locuiesc în altă țară decât cea de origine. În calitate de cetățeni ai UE, aceste persoane au dreptul să voteze sau să fie eligibili în alegerile locale din statul membru în care își au reședința. Cu toate acestea, în prezent, conform unui nou raport publicat astăzi de Comisia Europeană, doar 10% dintre cetățeni profită de acest drept.
Detalii