RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Doua noi parteneriate europene pentru inovare privind materiile prime si agricultura durabila

29 februarie 2012

Comisia Europeană a propus măsuri decisive pentru a găsi soluții la trei provocări principale cu care se confruntă societatea noastră în domenii cruciale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă: aprovizionarea cu materii prime, agricultura sustenabilă și îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate. În toate cele trei domenii este nevoie de un efort de inovare mai concertat între sectorul public și cel privat cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții și a plasa Europa pe poziția de lider mondial.

Detalii

Peste 100 de copii au confectionat martisoare la prima editie a Clubului "Ora de Europa"

01 martie 2012

Prima editie a clubului pentru copii „Ora de Europa” a avut loc miercuri, 29 februarie.
Detalii

Comisia aproba un ajutor pentru inchiderea a trei mine de carbune din Romania

22 februarie 2012

Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani (CNH SA). Comisia a considerat că măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de producție va scădea în mod progresiv și întrucât România s-a angajat să pună în practică măsuri complementare pentru diminuarea impactului social și de mediu al închiderii.

Detalii

Raport intermediar privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare

08 februarie 2012

La 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, persistau unele deficiențe în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, care puteau împiedica aplicarea eficace a legislației, a politicilor și a programelor Uniunii Europene și care îi puteau împiedica pe cetățenii români să beneficieze pe deplin de drepturile conferite de calitatea de cetățeni ai UE.
Detalii

Mecanismul pentru balanta de plati: Raportul Comisiei Europene concluzioneaza ca programul de asistenta financiara preventiva a Romaniei este pe drumul cel bun

22 decembrie 2011

Astăzi, Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare în urma revizuirii periodice a programului comun de asistență financiară UE/FMI pentru România , care a avut loc la București în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost că programul își menține traiectoria stabilită. Autoritățile au înregistrat progrese reale în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor programului, în ciuda condițiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente și reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanțe economice remarcabile și întărirea încrederii pieţelor.
Detalii

Noul program LIFE: sprijinul UE pentru mediu si clima creste semnificativ

12 decembrie 2011

Comisia propune alocarea unor fonduri de 3,2 miliarde EUR, în perioada 2014-2020, pentru un nou program pentru mediu şi politici climatice - LIFE. Noul program propus se va baza pe succesele înregistrate de actualul program LIFE+, dar va fi reformat astfel încât să poată avea un impact mai mare, să devină mai simplu şi mai flexibil şi să dispună de un buget considerabil mai ridicat.
Detalii

Sistemul TVA in viitor: un sistem favorabil intreprinderilor, favorabil cresterii

06 decembrie 2011

„Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este plătită de către cetăţeni, este colectată de către întreprinderi, şi reprezintă peste 20% din veniturile naţionale. TVA are, prin urmare, un impact semnificativ asupra fiecărui cetăţean al UE. Au trecut însă 40 de ani de când a fost instituit sistemul TVA din UE, acesta nemaifiind în pas cu economia noastră, bazată pe servicii şi pe tehnologie. A venit momentul pentru o reformă ambiţioasă în materie de TVA”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.
Detalii

2,5 miliarde de euro pentru stimularea competitivitatii in afaceri si a IMM-urilor in perioada 2014–2020

30 noiembrie 2011

Promovarea accesului la finanţare şi încurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi întreprinderi, reprezintă aspectele principale ale noului program de sprijin financiar, prezentat azi la Bruxelles, de Comisia Europeană.
Detalii

Vreti sa va mutati in UE? Acum, cu doar cateva clicuri, aveti acces la sfaturi utile in acest sens

21 noiembrie 2011

Cui trebuie să vă adresaţi pentru a obţine un permis de muncă în Germania? Un cetăţean indian are nevoie de permis de şedere pentru a studia în Spania? Şi unde puteţi suna pentru a cere sprijin în cazul în care să simţiţi exploataţi la locul de muncă?
Detalii

Multilingvismul in UE

02 noiembrie 2011

Europa anului 2012 se remarcă printr-o mare diversitate lingvistică. Europenii folosesc limbile oficiale ale statelor, limbile co-oficiale utilizate în diferite zone, o mare varietate de limbi regionale şi minoritare, precum şi limbile vorbite de comunităţile de imigranţi. Multilingvismul este definit ca folosirea alternativă a mai multor limbi, a mai multor sisteme lingvistice, indiferent de statutul acestora: limbi distincte, dialecte ale aceleiaşi limbi sau chiar varietăţi ale aceluiaşi idiom.
Detalii