RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Parlamentul cere măsuri urgente pentru reducerea la jumătate a risipei de alimente în UE

19 ianuarie 2012

Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele și de-a lungul rețelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile și sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane își primesc mâncarea de la asociații caritabile.
Detalii

Cresterea bazata pe comert - element central al unei agende de dezvoltare moderne

27 ianuarie 2012

Comisia Europeană prezintă astăzi o serie de propuneri pentru a face instrumentele de comerț și dezvoltare să lucreze împreună pentru a asigura o reducere reală a sărăciei în întreaga lume. Propunerile au drept obiectiv consolidarea capacități comerciale a țărilor în curs de dezvoltare prin introducerea comerțului în strategia lor de dezvoltare. Și, pentru a se asigura de atingerea obiectivului, UE analizează în prezent modalități mai bune de diferențiere între țările în curs de dezvoltare pentru a se asigura că cele mai sărace țări ale lumii primesc de la noi cel mai mare ajutor. Rolul comerțului este evidențiat în propunere drept unul dintre motoarele esențiale pentru sprijinirea dezvoltării, stimularea creșterii economice și scoaterea oamenilor din sărăcie. În plus, în prezent, UE solicită tuturor economiilor dezvoltate să ofere același nivel semnificativ de acces la piață pentru țările în curs de dezvoltare.

Detalii

BEI acordă asistenţă suplimentară României pentru punerea în aplicare a unor proiecte prioritare sprijinite din fonduri europene

26 ianuarie 2012

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernul României privind acordarea de asistenţă tehnică pentru sprijinirea punerii în aplicare a proiectelor europene cofinanţate de bancă în România.

Detalii

Bunăstarea animalelor: Comisia solicită unui număr de 13 state membre să pună în aplicare interdicția privind cuștile pentru găini ouătoare

26 ianuarie 2012

Astăzi, prin intermediul unei scrisori de punere în întârziere prin care solicită informaţii, Comisia Europeană invită Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și România să ia măsuri pentru a remedia deficiențele în punerea în aplicare a legislației UE privind bunăstarea animalelor și, în special, să pună în aplicare interdicția privind cuștile „neîmbunătățite” pentru găini ouătoare care se aplică de la 1 ianuarie 2012, astfel cum se prevede în Directiva 1999/74/CE.

Detalii

Comisia propune o reforma cuprinzatoare a normelor in materie de protectie a datelor personale

25 ianuarie 2012

Comisia propune o reformă cuprinzătoare a  normelor în materie de protecție a datelor în vederea unui control sporit al utilizatorilor asupra datelor personale și al reducerii costurilor pentru întreprinderi.
Detalii

Comisia invită instituțiile europene să facă economii

24 ianuarie 2012

Pentru al doilea an consecutiv, Comisia Europeană îndeamnă toate instituțiile UE să dea dovadă de moderație în elaborarea estimărilor pentru bugetul lor administrativ în 2013.

Detalii

CAP@50 - a cincizecea aniversare a politicii agricole comune

23 ianuarie 2012

Comisia Europeană a lansat campania de comunicare CAP@50 pentru a marca cea de a cincizecea aniversare a politicii agricole comune, o piatră de temelie a integrării europene, care a oferit cetățenilor europeni o jumătate de secol de securitate alimentară și un mediu rural activ. Campania de comunicare, care se va desfășura pe durata întregului an, include un site web interactiv, o expoziție itinerantă, materiale audiovizuale și tipărite, precum și o serie de evenimente ce vor avea loc Bruxelles și în statele membre.
Detalii

Comertul si serviciile online ar putea reprezenta, pana in 2015, peste 20% din valoarea cresterii economice

12 ianuarie 2012

Comisia a adoptat, în cadrul Strategiei sale digitale şi al Actului privind piața unică, precum şi la cererea Consiliului European de a prezenta o foaie de parcurs pentru finalizarea pieței unice digitale până în 2012, o comunicare conținând 16 acțiuni concrete care vizează dublarea, până în 2015, atât a ponderii comerțului electronic în cadrul vânzărilor cu amănuntul (aceasta fiind în prezent de 3,4%), cât și a ponderii economiei bazate pe internet în cadrul PIB-ului european (aceasta situându-se în prezent sub 3%). Comerțul și serviciile online ar putea reprezenta, până în 2015, peste 20% din valoarea creșterii economice și din numărul net al locurilor de muncă create în anumite state membre.
Detalii

Nou sondaj Eurobarometru: populatia Europei este in curs de imbatranire, dar numai 42% sunt ingrijorati

13 ianuarie 2012

Pentru a marca începutul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității dintre Generații 2012, Comisia a prezentat un nou sondaj Eurobarometru care arată că 71% dintre europeni sunt conștienți că populația Europei este în curs de îmbătrânire, dar numai 42% sunt îngrijorați de această evoluție. Acest rezultat contrastează puternic cu percepțiile responsabililor politici, care privesc îmbătrânirea populației drept o problemă majoră.
Detalii

Ghișeului Unic pentru respectarea transfrontalieră a legislației în materie de TVA, functional din 2015

13 ianuarie 2012

Desfășurarea activității comerciale în mai multe state membre presupune deseori interacțiunea cu mai multe administrații fiscale în diferite limbi. Respectarea mai multor obligații privind TVA-ul poate fi un exercițiu foarte greoi și costisitor pentru societăți. Propunerea adoptată este un prim pas către un Ghișeu Unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică de care întreprinderile vor beneficia începând de la 1 ianuarie 2015.


Detalii