RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Nou sondaj Eurobarometru: populatia Europei este in curs de imbatranire, dar numai 42% sunt ingrijorati

13 ianuarie 2012

Pentru a marca începutul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității dintre Generații 2012, Comisia a prezentat un nou sondaj Eurobarometru care arată că 71% dintre europeni sunt conștienți că populația Europei este în curs de îmbătrânire, dar numai 42% sunt îngrijorați de această evoluție. Acest rezultat contrastează puternic cu percepțiile responsabililor politici, care privesc îmbătrânirea populației drept o problemă majoră.
Detalii

Ghișeului Unic pentru respectarea transfrontalieră a legislației în materie de TVA, functional din 2015

13 ianuarie 2012

Desfășurarea activității comerciale în mai multe state membre presupune deseori interacțiunea cu mai multe administrații fiscale în diferite limbi. Respectarea mai multor obligații privind TVA-ul poate fi un exercițiu foarte greoi și costisitor pentru societăți. Propunerea adoptată este un prim pas către un Ghișeu Unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică de care întreprinderile vor beneficia începând de la 1 ianuarie 2015.


Detalii

Studiu al Comisiei Europene: punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor = economii de 72 de miliarde euro pe an

13 ianuarie 2012

Un studiu al Comisiei Europene publicat recent, arata ca punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an, ar crește cifra de afaceri anuală a sectorului UE de gestionare și reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde euro și ar crea peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020. Operațiunile ilegale cu deșeuri din statele membre conduc la pierderea unor oportunități de creștere economică; sporirea eficienței controalelor la nivel național și îmbunătățirea cunoștințelor privind gestionarea deșeurilor ar conduce la progrese majore.
Detalii

Social-democratul german Martin Schulz, noul presedinte al Parlamentului European

18 ianuarie 2012

Marti, 17 ianuarie, Parlamentul European si-a ales noul președinte, in persoana social-democratului german Martin Schulz. Acesta a fost ales cu 387 de voturi si va conduce Parlamentul până la următoarele alegeri europene, din iunie 2014.
Detalii

Comisia a adoptat propunerea de modernizare a directivei privind calificarile profesionale

19 decembrie 2011

Pe măsură ce se reduce populaţia în vârstă de muncă în numeroase state membre, cererea de personal cu înaltă calificare va creşte, până în 2020, cu peste 16 milioane de locuri de muncă. Pentru ca Europa să facă faţă acestei cereri, trebuie să se rezolve problema deficitului de forţă de muncă.
Detalii

Raportul de evaluare al programului comun UE/FMI de asistenta financiara preventiva pentru Romania

22 decembrie 2011

Comisia Europeană a publicat, in 22 decembrie 2011, un raport de evaluare în urma revizuirii periodice a programului comun de asistență financiară UE/FMI pentru România , care a avut loc la București în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost că programul își menține traiectoria stabilită.
Detalii

Serviciu european de alerta privind initiativele legislative

03 ianuarie 2012

Începând cu data de 1 ianuarie, Comisia Europeană pune la dispoziția cetățenilor, întreprinderilor și organizațiilor neguvernamentale, o perioadă de timp de cel puțin 12 săptămâni pentru a formula observații cu privire la proiectele de noi politici și acte legislative. Comisia a introdus, de asemenea, un serviciu de alertă pentru inițiativele legislative în curs de pregătire.
Detalii

Cum ar trebui sprijinit voluntariatul în sistemul de învăţământ?

02 decembrie 2011

Îţi propunem un eveniment "puţin altfel" decât dezbaterile cu care ai fost obişnuit, pentru a găsi soluţii la motivarea tinerilor de a se implica în comunitate. Participă la debate-ul: "Ar trebui sau nu introduse în programa de învăţământ măsuri active de sprijinire a voluntariatului?" şi exersează-ţi ideile într-un spaţiu public.

Detalii

Rezultatele misiunii CE-FMI de evaluare a programului economic al Romaniei

07 noiembrie 2011

Misiunile Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) au vizitat Bucureştiul în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru cea de a treia evaluare periodică a programului economic al României. Obiectivele programului sunt consolidarea creşterii economice şi menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare.
Detalii

"Zapezile de pe Kilimandjaro" castiga premiul LUX 2011

16 noiembrie 2011

Câștigătorul premiului LUX 2011 este filmul realizat de Robert Guédiguian "Zăpezile de pe Kilimandjaro". Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a înmânat premiul producătorului francez al filmului, astăzi, în cadrul unei ceremonii în plenul Parlamentului European din Strasbourg. Filmul relevă injustițiile societății actuale, pledează pentru toleranță și aduce în prim plan bătăliile politice și sindicale.
Detalii