RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Comisia a prezentat Comunicarea „Energie 2020”

11 noiembrie 2010

Comisia și-a prezentat in 10 noiembrie, noua strategie pentru o energie competitivă, durabilă și sigură. Comunicarea „Energie 2020” stabilește prioritățile în domeniul energetic pentru următorii zece ani și prezintă măsurile care trebuie luate pentru a face față provocărilor legate de reducerea consumului de energie, de realizarea unei piețe a energiei în cadrul căreia să existe securitatea furnizării de energie la prețuri competitive, de consolidarea poziției de lider în domeniul tehnologic, dar și de eficacitatea negocierilor pe plan internațional.

Detalii

Eurobarometru: trei din patru europeni doresc sa aiba un acces mai bun la justitie in strainatate

25 octombrie 2010

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, dat publicităţii astăzi, trei din patru europeni (73%) doresc să se ia măsuri pentru a fi ajutaţi să îşi rezolve problemele juridice şi să îşi exercite drepturile în alte state membre ale UE.Publicarea raportului coincide cu sărbătorirea Zilei europene a justiţiei civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiţie în materie civilă în situaţiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii, sau achiziţionează bunuri şi servicii într-un alt stat al UE.

Detalii

Comisia solicita interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a mefedronei, drog similar cu ecstasy

20 octombrie 2010

Comisia Europeană a solicitat astăzi interzicerea unui drog periculos, similar cu ecstasy, care este încă legal în 12 ţări UE.Aceasta a solicitat statelor membre să oprească răspândirea liberă a drogului numit mefedronă pe teritoriul UE, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.Mefedrona este deja ilegală în 15 ţări UE.Acest drog este asociat morţii a cel puţin 37 de persoane în Regatul Unit şi Irlanda.

Detalii

Comisarul Dacian Ciolos viziteaza Romania in perioada 13-15 octombrie 2010

12 octombrie 2010

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, domnul Dacian Cioloş, va participa la o serie de evenimente - la Bucureşti şi Sibiu – în perioada 13-15 octombrie 2010.


Detalii

OPEN DAYS 2010 – Saptamana europeana a regiunilor si oraselor

30 septembrie 2010

Cea de-a opta ediţie a OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor, se deschide la 4 octombrie la Bruxelles.Organizat în fiecare an de către Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor UE, evenimentul, care va dura patru zile, se va bucura de participarea a peste 6 000 de reprezentanţi locali şi regionali.Sub deviza „Europa 2020:competitivitate, cooperare şi coeziune pentru toate regiunile”, OPEN DAYS va reprezenta un forum pentru schimbul de idei privind rolul regiunilor şi oraşelor europene în realizarea strategiei Europa 2020.
Detalii

Raportul financiar 2009: pentru ce si-a folosit UE bugetul?

29 septembrie 2010

Raportul financiar 2009 prezentat astăzi de Comisie arată că s-au cheltuit 97% din credite, un procent similar celui din 2008 (98%). Cheltuielile totale au depăşit 112 miliarde EUR. Cea mai mare parte din această sumă a fost destinată măsurilor de stimulare a creşterii economice, creării de locuri de muncă, cercetării şi dezvoltării, precum şi agriculturii.

Detalii

Sondaj special Eurobarometru: 9 din 10 europeni isi exprima sprijinul ferm in favoarea ajutorului pentru dezvoltare

13 septembrie 2010

Conform unui sondaj special Eurobarometru, publicat astăzi, cetățenii europeni își exprimă în continuare sprijinul ferm pentru ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. Cu o săptămână înainte de reuniunea ONU la nivel înalt privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sondajul arată că 89% dintre respondenți consideră ajutorul pentru dezvoltare important sau foarte important. Doi din trei europeni consideră că UE ar trebui să își onoreze sau chiar să își depășească angajamentul de a crește ponderea ajutorului pentru dezvoltare la 0,7% din VNB până în 2015, termenul pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.
Detalii

Ziua mondiala pentru asistenta umanitara

19 august 2010

La 19 august, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistenţa umanitară, Comisia Europeană îi onorează pe lucrătorii umanitari care şi-au pierdut viaţa sau libertatea şi pe cei care au fost răniţi în timp ce îşi desfăşurau activităţile. Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar (ECHO), dispune de personal care este prezent în permanenţă în locurile confruntate cu situaţii de criză din toată lumea. ECHO lucrează îndeaproape cu organizaţii umanitare partenere, precum agenţiile ONU specializate, mişcarea de Cruce Roşie/Semilună Roşie şi organizaţiile neguvernamentale. Împreună, acestea asigură acordarea de asistenţă umanitară populaţiilor civile din toată lumea într-un mod imparţial şi nediscriminatoriu. Accesul umanitar şi securitatea personalului umanitar sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari.

Detalii

Cercetare TIC: o statie de lucru clinica, finantata de UE, va ajuta la detectarea cu precizie a cancerului de san

10 august 2010

350 000 de noi cazuri de cancer de sân se detectează în fiecare an în Uniunea Europeană, dar lipsa unei tehnologii eficiente care să ajute în cazurile dificil de diagnosticat face ca unele cazuri să rămână nedetectate sau să fie diagnosticate incorect.UE investeşte 3,1 milioane EUR pentru conceperea de metode mai bune şi mai rapide de diagnosticare a cancerului de sân, prin intermediul proiectului HAMAM.Acest proiect concepe un prototip de staţie de lucru pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de sân prin integrarea imaginilor multimodale rezultate din mamografie, imagistică prin rezonanţă magnetică şi alte tehnologii, precum şi a informaţiilor despre pacient.Medicii vor putea să compare aceste imagini multimodale una lângă alta, în acelaşi timp în care urmăresc istoricul pacientului şi analizele medicale.Staţia de lucru va fi testată în spitale selectate din Germania, Marea Britanie şi Olanda.

Detalii

Premiera in istoria UE: cooperarea consolidata in vederea sprijinirii cuplurilor internationale este in vigoare

05 august 2010

Pentru prima dată în istoria UE, statele membre utilizează procedura cooperării consolidate pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie s-ar aplica în cazul divorţului lor. Decizia de instituire a cooperării consolidate, propusă de Comisia Europeană cu cinci luni în urmă, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010 .
Detalii