RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Raportul anual al Curtii de Conturi Europene privind executia bugetului UE pentru exercitiul 2008

10 noiembrie 2009

Curtea de Conturi Europeană formulează o opinie fără rezerve („favorabilă”)[i] cu privire la fiabilitatea conturilor UE pentru exerciţiul 2008. Concluzia Curţii este că, pentru exerciţiul financiar 2008, conturile anuale ale Comunităţilor Europene prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situaţia financiară a Comunităţilor Europene, precum şi rezultatele operaţiunilor acestora şi fluxurile de numerar.
Detalii

Trecerea la televiziunea digitala: cu ajutorul frecventelor eliberate, Comisia Europeana vrea sa grabeasca relansarea economica

28 octombrie 2009

Pe măsură ce televizoarele digitale iau locul vechilor noastre televizoare analogice, se vor elibera patru cincimi din frecvenţele radio care ne aduceau în case emisiunile TV. Acestea vor putea fi folosite pentru noi servicii inovatoare care utilizează spectrul radio, de la internetul fără fir şi telefoanele mobile cele mai avansate până la noile canale TV interactive şi de înaltă definiţie. Principalii beneficiari ar putea fi regiunile izolate, deoarece banda largă wireless s-ar putea servi de aceste frecvenţe pentru a furniza internet de mare viteză acolo unde cablurile încă n-au ajuns. Comisia a prezentat astăzi planuri de alocare coordonată a frecvenţelor care să încurajeze investiţiile şi concurenţa în domeniul acestor potenţiale noi servicii. Repartizarea coordonată la nivel european a frecvenţelor astfel eliberate – aşa-numitul „dividend digital” – ar putea impulsiona economia printr-o infuzie de 20 până la 50 de miliarde de euro. Planul de valorificare la maximum a dividendului digital prevede implicarea Parlamentului European şi a statelor membre, reflectând rolul major pe care sunt chemate să-l joace în acest proces.

Detalii

Mass-media poate juca un rol-cheie in eradicarea saraciei

28 octombrie 2009

Comisia Europeană cheamă astăzi mass-media să i se alăture în lupta împotriva sărăciei prin intermediul a două evenimente majore desfăşurate la Bruxelles în pregătirea Anului european al luptei împotriva sărăciei 2010 – care urmează a fi lansat la Madrid, la 21 ianuarie. Seminarul „Sărăcia şi mass-media” şi conferinţa „Sărăcia: între realitate şi percepţii – provocarea comunicării” va aduce alături reprezentanţi de prim rang ai mass-mediei şi ai părţilor interesate pentru a discuta modul în care vectorii de comunicare şi mass-media pot juca un rol-cheie în combaterea sărăciei şi excluziunii.

Detalii

Schimbari climatice: Comisia Europeana prezinta strategia de revigorare

11 martie 2010

Comisia Europeană a prezentat joi, a10 martie 2010 o strategie menită să contribuie la menţinerea ritmului susţinut al eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice.
Detalii

START pentru premiile Galei Multiplicatorilor de Informatie Europeana din Transilvania de Nord, editia a 3a

10 martie 2010

Competiţia este deschisă începând de astăzi, 10 martie şi până pe 25 aprilie 2010 !

Aveţi şansa să expuneţi public rezultatele remarcabile obţinute în 2009 în cadrul proiectelor Dvs. şi să fiţi premiaţi pentru acestea.

Modalitatea de aplicare pentru premiile Galei Multiplicatorilor de Informatie Europeana AICI


Detalii

EU PILOT - raspunsuri prompte la plangerile cetatenilor si intreprinderilor

05 martie 2010

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 3 martie 2010, primul său raport de evaluare privind funcţionarea „EU Pilot” - metoda introdusă pentru a îmbunătăţi asistenţa către cetăţeni şi întreprinderi cu privire la aplicarea legislaţiei UE. Raportul arată modul în care Comisia şi cincisprezece state membre îşi îmbunătăţesc cooperarea pentru a reduce numărul de proceduri oficiale de încălcare şi pentru a obţine mai rapid rezultate pentru cetăţeni şi întreprinderi.
Detalii

Comisia Europeana a lansat strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza

05 martie 2010

Comisia Europeană a lansat miercuri, 3 martie 2010 strategia Europa 2020 pentru ieşirea din criză şi pregătirea economiei UE pentru deceniul următor.Comisia identifică trei factori cheie pentru creşterea economică, de aplicat prin acţiuni concrete la nivelul UE şi la nivel naţional:o creştere inteligentă (promovarea cunoaşterii, inovării, educaţiei şi societăţii digitale), o creştere durabilă (o producţie mai competitivă, cu o utilizare mai eficientă a resurselor) şi o creşterea economică favorabilă incluziunii (o mai mare participare la piaţa forţei de muncă, dobândirea de competenţe şi lupta împotriva sărăciei).

Detalii

Inscrieti-va acum la TRAININGURILE pentru JURNALISTI !

03 martie 2010

Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest anunta lansarea suitei de evenimente dedicate jurnalistilor din Transilvania de Nord, in 2010. Inscrieti-va la trainingurile:
1. Proiectele REGIO – de la idee la succes;
2. Redresarea economica si sociala in Uniunea Europeana.


Detalii

Comisia a prezentat propuneri de consolidare a agentiei Uniunii Europene insarcinate cu gestionarea frontierelor, Frontex

25 februarie 2010

Printre propuneri se numără dezvoltarea cadrului juridic pentru asigurarea respectării depline a drepturilor fundamentale în timpul desfăşurării activităţilor Frontex şi întărirea capacităţii operaţionale a agenţiei de susţinere a statelor membre. Ca urmare a noii propuneri, statele membre ar pune la dispoziţia agenţiei mai multe echipamente şi un personal mai numeros. Frontex ar fi în măsură să conducă operaţiuni de patrulare la frontieră împreună cu statele membre ale UE.  Agenţiei i s-ar permite, de asemenea, să furnizeze asistenţă tehnică ţărilor terţe şi să trimită ofiţeri de legătură în ţări terţe.
Detalii

Previziunile intermediare ale UE: redresarea economica este in curs, dar ramane fragila

20 februarie 2010

Economia UE a început să se redreseze treptat, deşi încă se confruntă cu vânturi potrivnice. PIB-ul real a reintrat pe o pantă ascendentă în al treilea trimestru din 2009, punând capăt celei mai lungi şi mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene. Măsurile anticriză excepţionale adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial în îmbunătăţirea situaţiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de creştere a încetinit în trimestrul al patrulea, odată cu dispariţia progresivă a impactului unor factori temporari.
Detalii