RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Previziunile intermediare ale UE: redresarea economica este in curs, dar ramane fragila

20 februarie 2010

Economia UE a început să se redreseze treptat, deşi încă se confruntă cu vânturi potrivnice. PIB-ul real a reintrat pe o pantă ascendentă în al treilea trimestru din 2009, punând capăt celei mai lungi şi mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene. Măsurile anticriză excepţionale adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial în îmbunătăţirea situaţiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de creştere a încetinit în trimestrul al patrulea, odată cu dispariţia progresivă a impactului unor factori temporari.
Detalii

Consultare publica privind strategia europeana pentru Dunare - pana la 31 martie!

25 februarie 2010

Comisia Europeană invită autorităţile locale şi regionale din statele membre, organizaţiile non-guvernamentale, companiile private şi societatea civilă să îşi exprime opiniile şi ideile, până la 31 martie 2010, pentru a sprijini Comisia în redactarea strategiei.
Detalii

Telecomunicatii: Comisia invita statele membre sa-si intensifice campaniile de informare pentru 112

12 februarie 2010

Cu ocazia Zilei Europene 112, care s-a desfăşurat la 11 februarie 2010, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, s-a adresat în scris statelor membre invitându-le să-şi intensifice eforturile de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la numărul european unic de urgenţă 112. Deşi se observă o uşoară ameliorare în acest sens, trei sferturi dintre cetăţenii UE nu au aflat nici până în prezent că pot suna la 112 în caz de urgenţă pentru a chema poliţia, pompierii sau serviciile medicale, indiferent dacă se află acasă sau în călătorie în UE.
Detalii

Comisia Europeana crede ca Romania a luat masuri efective pentru corectarea deficitului bugetar

25 februarie 2010

Comisia Europeană a concluzionat astăzi că România a luat măsuri efective pentru corectarea deficitului bugetar. Având însă în vedere recesiunea economică din 2009 mai puternică decât s-a previzionat iniţial, Comisia propune extinderea termenului limită pentru aducerea deficitului sub 3% din PIB cu un an, până în 2012.

Detalii

Europenii sunt ingrijorati in ceea ce priveste viitorul situatiei economice si sociale

25 februarie 2010

Europenii sunt, în medie, relativ mulţumiţi de situaţia lor personală, însă mai puţin mulţumiţi atunci când este vorba de situaţia economică, serviciile publice şi politicile sociale din ţara lor, arată un sondaj de opinie publicat in 2 februarie 2010. De asemenea, Eurobarometrul privind climatul social din Uniunea Europeană arată că există diferenţe mari între ţări, cetăţenii ţărilor nordice şi ai Ţărilor de Jos fiind în general cei mai satisfăcuţi de propria situaţie personală.
Detalii

Este nevoie de un organism european dedicat asigurarii respectarii legislatiei UE privind deseurile

01 februarie 2010

Un studiu al Comisiei Europene publicat in 1 februarie 2010 recomandă instituirea unui organism european dedicat care să vegheze la implementarea şi respectarea legislaţiei UE privind deşeurile. Studiul este parte a unei serii de acţiuni întreprinse de Comisie cu scopul de a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor şi de a garanta îndeplinirea standardelor stabilite prin legislaţia UE, în vederea protejării cetăţenilor şi a mediului.
Detalii

Dezvoltare rurala: 5 miliarde EUR injectate in total in programele de dezvoltare rurala, in urma ultimului vot asupra modificarilor Bilantului de sanatate si Pachetului de redresare

25 februarie 2010

Comitetul pentru Dezvoltare Rurală a votat in 29 ianuarie ultimele propuneri ale statelor membre/regiunilor de utilizare a fondurilor provenite din Planul european de redresare economică (PERE) şi din Bilanţul de sănătate al PAC, precum şi a altor transferuri din cadrul PAC, pentru soluţionarea unor probleme printre care se numără criza economică, criza din sectorul lactatelor şi schimbările climatice.
Detalii

Noul organism al UE de reglementare in domeniul telecomunicatiilor intra in actiune

18 februarie 2010

Ziua de 28 ianuarie 2010 a marchat începutul unei noi ere pentru telecomunicaţiile din UE. Autorităţile de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din cele 27 de ţări UE s-au reunit pentru prima dată la Bruxelles ca membri ai noului Organism al autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (OAREC). Acest nou organism european de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor a fost instituit în urma adoptării de către Consiliu şi Parlament, în decembrie 2009, a noilor norme în domeniul telecomunicaţiilor.
Detalii

Schimbari climatice: UE notifica obiectivele de reducere a emisiilor in urma Acordului de la Copenhaga

28 ianuarie 2010

Uniunea Europeană şi-a oficializat in 28 ianuarie sprijinul pentru Acordul de la Copenhaga privind schimbările climatice şi şi-a prezentat angajamentele privind obiectivele de reducere a emisiilor.
Detalii

Bunurile publice asigurate de agricultura din Uniunea Europeana - studiu nou

25 ianuarie 2010

Politica Agricolă Comună joacă un rol determinant prin ajutorul pe care îl acordă fermierilor pentru a furniza produse şi servicii de mediu, cu condiţia ca politicile în domeniu să fie bine orientate. Acesta este mesajul principal al unui raport publicat in 25 ianuarie 2010 de Institutul European de Politică a Mediului la cererea DG Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Detalii