RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Jerzy Buzek este noul Presedinte al Parlamentului European

20 iulie 2009Jerzy Buzek, din partea formaţiunii politice poloneze Platforma Obywatelska şi membru al grupului Partidului Popular European, este noul Preşedinte al Parlamentului European. El a fost ales în primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezintă 86% din numărul voturilor valabil exprimate.
Detalii

Sesiunea constitutiva a noului Parlament European

10 iulie 2009

În data de 14 iulie, la Strasbourg, vor fi prezenţi la sesiunea constitutivă a Parlamentului European 736 de deputaţi europeni, aleşi în 27 de state membre prin sufragiu universal, reprezentând aproximativ 500 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană care se întinde de la Atlantic până la Marea Neagră.
Detalii

Taxarea autovehiculelor: Comisia Europeana solicita Romaniei sa isi modifice legislatia in ceea ce priveste aplicarea taxei pe poluare pentru autoturisme

28 iunie 2009

Comisia Europeană a solicitat României informaţii în legătură cu legislaţia acesteia privind aplicarea unei taxe pe poluare pentru autoturisme. Comisia consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi. Această solicitare a fost transmisă sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar prevăzută la articolul 226 din Tratatul CE. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trece la a doua etapă a procedurii (emiterea unui aviz motivat) şi, în final, poate prezenta cazul în faţa Curţii de Justiţie.
Detalii

Comisia evalueaza ultimele programe de stabilitate si de convergenta si continua PDE pentru Ungaria, Lituania, Malta, Polonia si Romania

25 iunie 2009

Comisia Europeană a examinat versiunile actualizate ale programelor de stabilitate şi de convergenţă[1] prezentate de Austria, Belgia, România, Slovenia şi Slovacia, ultimele din seria de programe din 2009. Ca şi în cazul celorlalte state membre ale UE, se estimează că poziţiile bugetare ale acestor ţări se deteriorează considerabil, reflectând recesiunea actuală şi măsurile de stimulare a economiei adoptate în temeiul Planului european de redresare economică (PERE), care indica necesitatea adoptării unor măsuri fiscale oportune şi specifice de către statele membre care dispun de o marjă de manevră bugetară. În toate aceste cinci ţări, se pare că şi ţintele bugetare indicate sunt ameninţate de riscuri.
Detalii

CoR urmareste cu atentie progresele tarilor candidate la aderarea la UE si subliniaza rolul autoritatilor locale si regionale in procesul de aderare

21 iunie 2009

Reprezentanţii aleşi ai localităţilor şi regiunilor pledează împotriva închiderii porţilor Europei ţărilor care doresc să adere şi solicită mai multe reforme la faţa locului. Prin adoptarea a două avize privind strategia de extindere a Uniunii Europene, membrii Comitetului Regiunilor (CoR) al UE, întruniţi în sesiunea plenară la fiecare două luni la 17 şi 18 iunie, au transmis ţărilor candidate şi celor care aspiră la aderarea la UE un mesaj ferm în favoarea descentralizării: întrucât autorităţile locale şi regionale transpun cea mai mare parte a legislaţiei comunitare, rolul acestora este esenţial în pregătirea unei ţări pentru aderarea la UE. Trebuie recunoscut rolul fundamental al actorilor subnaţionali în procesul de aderare şi trebuie sporită capacitatea acestora în mod corespunzător.
Detalii

Memorandum de intelegere intre Comisia Europeana si Romania privind acordarea unui imprumut pentru balanta de plati de 5 miliarde de euro

25 iunie 2009

Memorandum de înţelegere intre Comisia Europeană şi România privind acordarea unui împrumut pentru balanţa de plăţi de 5 miliarde de euro
Detalii

Concediu pentru cresterea copilului: Partenerii sociali europeni au semnat revizuirea acordului-cadru

19 iunie 2009

Noul acord-cadru încheiat de partenerii sociali europeni măreşte durata concediului pentru creşterea copilului de la trei la patru luni pentru fiecare părinte şi se aplică tuturor lucrătorilor angajaţi, indiferent de forma contractului lor de muncă. Acesta este rezultatul a şase luni de negocieri între partenerii sociali şi reflectă schimbările survenite în societate şi pe piaţa muncii de la semnarea primului acord-cadru privind concediul pentru creşterea copilului din 1995. Vladimír Špidla, Comisar pentru ocuparea forţei de muncă, probleme sociale şi egalitatea de şanse, a fost prezent în această dimineaţă la semnarea oficială.

Detalii

Europa se pregateste pentru revolutia internetului

06 iulie 2009

Internetul evoluează într-un ritm rapid:în timp ce cu 25 de ani în urmă avea doar în jur de o mie de utilizatori, astăzi aproximativ 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume sunt conectate la internet.Europeanul mediu deţine astăzi cel puţin un obiect conectat la internet, fie că este vorba de un calculator sau de un telefon mobil.Însă numărul dispozitivelor conectate din jurul nostru care sunt practic invizibile, mai complexe şi mai mobile se va multiplica de o sută sau chiar de o mie de ori în următorii 5-15 ani.
Detalii

Comisia Europeana va indeamna sa va „Imaginati o lume noua”… cu ajutorul fotografiei

30 iunie 2009

În cadrul Anului european al creativităţii şi inovării (AECI) 2009, Comisia Europeană a lansat concursul de fotografie „Imaginaţi o lume nouă". Sunt invitaţi să îşi exprime creativitatea fotografi profesionişti şi amatori de toate vârstele din întreaga Uniune Europeană. Un juriu de prestigiu va selecta învingătorii, care vor primi premii constând în echipament fotografic şi excursii în oraşe din Uniunea Europeană. Concursul are un site web: www.imagine2009.eu Termenul limită pentru prezentarea fotografiilor este 31 august 2009.

Detalii

Concurs destinat jurnalistilor din UE pe teme privind discriminarea si diversitatea

12 iunie 2009

15% dintre europeni afirmă că au fost victime ale discriminării - un motiv întemeiat pentru Comisia Europeană de a lansa, pentru al şaselea an consecutiv, concursul pentru jurnalişti „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Premiul este accesibil jurnaliştilor din presa imprimată şi din presa electronică. El reprezintă o recunoaştere a talentului profesioniştilor din sectorul mass-media care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi ale luptei împotriva discriminării bazate pe religie sau convingeri, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Premiul din acest an cuprinde o categorie specială destinată articolelor care pun accentul pe legătura dintre sărăcie şi discriminare.

Detalii