RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Sondaj TNS: Cetatenii europeni par a se mobiliza pentru alegerile europene

22 mai 2009

Cetăţenii europeni par a se mobiliza pentru alegerile europene, conform unui sondaj de opinie TNS, realizat la cererea Parlamentului European. Numărul celor care au declarat că se vor prezenta la urne a crescut faţă de rezultatele sondajelor de opinie precedente, însă există totuşi o anumită incertitudine cu privire la participarea efectivă la vot. Interesul pentru acest tur de scrutin pare a fi mai mare, iar problemele care îi preocupă pe cetăţenii europeni sunt şomajul şi economia.
Detalii

Plasarea managerilor publici in administratia publica

03 mai 2009

Proiectul Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme – YPS), iniţiativă demarată de Guvernul României în anul 2003, şi susţinută financiar de Uniunea Europeană prin programul Phare are ca obiect principal crearea unui corp de profesionişti în cadrul funcţiei publice, în vederea accelerării ritmului de modernizare a administraţiei publice din România.
Detalii

Oscarurile multiplicatorilor de informatie europeana

15 mai 2009

Gala Multiplicatorilor de informaţie europeană din Transilvania de Nord a premiat astăzi, 15 mai 2009, la Cluj-Napoca, cele mai spectaculoase proiecte de comunicare pe teme europene din regiune, pe 10 categorii. La fiecare categorie s-a acordat un mare premiu şi câte două menţiuni speciale de către personalităţile invitate, printre care dl. Leonard ORBAN, comisarul european pentru multilingvism, dl. Laszlo Attila, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Sorin Ioniţă, directorul Societăţii Academice din România, şi mulţi alţii.
Detalii

Ziua Europei la Cluj-Napoca, organizata de Centrul regional ED Transilvania de Nord si ADR Nord-Vest

19 aprilie 2009

Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca si a Asociatiei Profesionistilor in Presa Cluj organizeaza Ziua Europei la Cluj-Napoca.

Detalii

Premiul european pentru tinerii jurnalisti

24 aprilie 2009

A mai ramas o luna in care va puteti inscrie in competitia pentru PREMIUL EUROPEAN PENTRU TINERII JURNALISTI !!! Competitia se adreseaza tuturor tinerilor jurnalisti si aspirantiilor din presa scrisa si radio, cu varste intre 17-35 ani. Termen limita: 31 mai 2009! Largeste-ti orizontul! Pentru detalii si pentru a participa, consultati www.EUjournalist-award.eu

Numarul utilizatorilor telefoniei mobile creste, preturile pentru consumatori scad

30 martie 2009

Cu un număr de abonamente care echivala în 2008 cu 119% din populaţia UE (mai mult cu 7% decât în 2007), Europa este lider mondial în domeniul serviciilor de telefonie mobilă, depăşind detaşat SUA (87%) şi Japonia (84%), constată raportul de progres al Comisiei privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, publicat astăzi. În pofida crizei economice, sectorul telecomunicaţiilor în UE (care reprezintă aproximativ 3% din PIB-ul UE) a continuat să crească în 2008, înregistrând venituri de peste 300 miliarde EUR, cu 1,3% mai mult decât în 2007, şi depăşind performanţa celorlalte sectoare economice (care au crescut cu doar 1%). Consumatorii au cel mai mult de câştigat de pe urma competitivităţii: plătesc mai puţin, obţinând un raport mai bun calitate-preţ. Graţie acţiunilor întreprinse la nivelul UE, valoarea medie a facturilor telefonice a scăzut în 2008 de la 21,48 EUR la 19,49 EUR, iar 75% dintre consumatorii europeni beneficiază acum de conexiuni la Internet de cel puţin 2 megabiţi pe secundă (viteze care permit, de exemplu, vizionarea programelor TV pe Internet). Totuşi, raportul Comisiei avertizează de asemenea că, în lipsa unei mai bune coordonări la nivel european, beneficiile pieţei unice a telecomunicaţiilor ar putea fi periclitate de reglementări inconsecvente la nivel naţional.

Detalii

Primavara Europeana 2009: elevii sunt invitati sa participe la un dialog despre viitorul Europei

26 martie 2009

Lansarea campaniei „Primăvara Europeană” de anul acesta, menită să încurajeze elevii să participe la activităţi de sensibilizare cu privire la problematicile europene, a avut loc la 25 martie, la Strasbourg. Vicepreşedinta Comisiei Europene, Margot Wallström, şi Katerina Batzeli, preşedinta Comitetului pentru cultură şi educaţie al Parlamentului European, s-au întâlnit cu un grup de elevi aflaţi în vizită la Parlamentul European pentru a marca această ocazie. Evenimentul a avut loc în ajunul alegerilor parlamentare din luna iunie.

Detalii

Portalul UE dedicat sanatatii publice in limba romana

29 martie 2009

Informaţii despre sănătate din toată Europa – Portalul UE dedicat sănătăţii publice disponibil acum şi în limba română. Astăzi, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou a lansat, la Bucureşti, versiunea în limba română a portalului UE dedicat sănătăţii publice. Portalul a fost construit pe principiul multifuncţionalităţii - "one stop shop" – şi se adresează persoanelor interesate să afle ce se întâmplă în Europa în ce priveşte o gamă largă de teme legate de sănătate, atât la nivel european, cât şi naţional. Odată cu lansarea acestei versiuni, portalul va deveni disponibil în 22 de limbi oficiale ale UE, la adresa: http://health.europa.eu.

Detalii

Romania a progresat gratie politicii de coeziune a Uniunii Europene

06 aprilie 2009

La doi ani dupa ce a aderat la Uniunea Europeana, Romania a facut progrese substantiale in punerea in aplicare a proiectelor sustinute prin fonduri UE structurale si de coeziune. Romaniei i s-a alocat, pentru perioada bugetară 2007-2013, un total de 19,7 miliarde de euro pentru investitii regionale in cadrul politicii de coeziune si peste 200 de proiecte au fost deja aprobate pentru cofinantare de catre autoritatile nationale.
Detalii

Copiii de azi=Inventatorii de maine? Cu siguranta!

22 martie 2009

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Expo Transilvania, Camera de Comert si Industrie Cluj, Universitatea Tehnica organizeaza, in premiera, dezbaterea-concurs cu si pentru elevi: „Play a VIP – Fii inventator pentru o zi”.
Detalii