RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Marea majoritate a europenilor, preocupati de impactul asupra mediului al produselor pe care le cumpara

31 august 2009

Patru din cinci europeni spun că ţin seama de impactul asupra mediului al produselor pe care le cumpără, arată un sondaj Eurobarometru publicat la data de 29 iulie 2009. Preocuparea pentru mediu este maximă în Grecia, unde peste 9 din 10 persoane întrebate au afirmat că influenţa produselor asupra mediului joacă un rol important în achiziţiile pe care le fac. Potrivit aceluiaşi sondaj, jumătate dintre europeni cred ce spun producătorii despre performanţele ecologice ale mărfurilor lor, dar jumătate nu cred. Aproape jumătate apreciază că modul cel mai potrivit de a promova produsele ecologice ar fi de a le taxa mai puţin, ridicând în schimb taxele la produsele dăunătoare mediului. Majoritatea respondenţilor găsesc că detailiştii trebuie să se implice în promovarea produselor ecologice şi se pronunţă în favoarea impunerii obligatorii a etichetelor care indică amprenta de carbon.

Detalii

Erasmus atinge cifra de 2 milioane de studenti

24 august 2009

Conform unor noi date publicate in 30 iulie 2009, programul Erasmus al UE, dedicat mobilităţii şi cooperării în domeniul învăţământului superior, şi-a continuat parcursul de succes în anul universitar 2007/2008, prin facilitarea studiilor în străinătate pentru mai mult de 162 000 de studenţi europeni şi a predării în străinătate pentru mai mult de 27 000 de cadre didactice din învăţământul superior.Pentru prima oară, Erasmus a sprijinit şi efectuarea de stagii în companii şi organizaţii din alte ţări pentru 20 000 de studenţi şi a facilitat desfăşurarea de activităţi de formare profesională pentru aproape 5 000 de cadre didactice universitare.Schimburile de studenţi în cadrul programului Erasmus, însemnând atât studiile, cât şi stagiile în străinătate, au crescut cu 5,2% faţă de 2006/2007, în timp ce creşterea doar a mobilităţii în vederea efectuării de studii a fost de 2,1%.Pe baza acestor ultime date, se poate estima că, până la mijlocul anului 2009, Erasmus a depăşit cifra de 2 milioane de studenţi.

Detalii

Declaratie referitoare la Romania in urma misiunii FMI

17 august 2009

O echipă a Comisiei Europene a participat la o misiune a FMI în România în contextul asistenţei financiare internaţionale acordate ţării.

Detalii

Comunicatul comun de presa al CE si al FMI referitor la Initiativa de Coordonare a Bancilor pentru Romania

13 august 2009

Ca urmare a unui acord din luna martie şi mai a acestui an, băncile mamă a nouă dintre cele mai mari bănci cu capital străin din România au semnat toate scrisori angajând expunerea generală a grupurilor lor faţă de Româniaşi majorarea capitalului subsidiarei bancare pentru a menţine o rată de adecvare a capitalului minim de 10% pe perioada Programului Economic al României.

Detalii

Economia digitala poate scoate Europa din criza, conform unui raport al Comisiei

08 august 2009

Raportul Comisiei Europene privind competitivitatea digitală, publicat in 4 august 2009, arată că sectorul digital din Europa a înregistrat mari progrese începând cu 2005: în prezent, 56% dintre europeni folosesc în mod regulat internetul, 80% dintre aceştia prin intermediul unei conexiuni de mare viteză (faţă de doar o treime în 2004), ceea ce face ca Europa să fie liderul mondial în materie de internet în bandă largă. Europa este primul continent cu adevărat „mobil” din lume, numărul abonaţilor la serviciile de comunicaţii mobile depăşindu-l pe cel al cetăţenilor (un nivel de 119%). Europa poate avansa şi mai mult pe măsură ce o generaţie de tineri europeni buni cunoscători ai tehnologiilor digitale devine un puternic factor care stimulează piaţa în direcţia dezvoltării şi inovării. Pentru ca Europa să se poată redresa în mod sustenabil în urma crizei economice, este esenţial să ne bazăm pe potenţialul economiei digitale. Comisia a întrebat astăzi publicul ce strategie viitoare ar trebui să adopte UE pentru ca economia digitală să funcţioneze la capacitate maximă.

Detalii