RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Antitrust: Raportul Retelei europene in domeniul concurentei

24 mai 2012

Rețeaua europeană în domeniul concurenței (REC) a publicat un raport care arată că aplicarea activă a legislației în materie de concurență în sectorul alimentar din întreaga Europă, în special la nivelul prelucrării și fabricației, a adus beneficii agricultorilor, furnizorilor și consumatorilor. Raportul precizează că, în ultimii câțiva ani, sectorul alimentar a reprezentat o prioritate pentru autoritățile de concurență din Europa și că acțiunile acestora s-au intensificat după izbucnirea crizei prețurilor la alimente în 2007. REC este formată din Comisia Europeană și autoritățile naționale de concurență din cele 27 de state membre.


Detalii

Comisia Europeana prezinta raportul anual privind tendintele fiscale

21 mai 2012

În data de 21 mai, Comisia Europeană a prezentat raportul pe 2012 privind tendințele fiscale. Raportul trece în revistă sistemele fiscale din statele membre și cuprinde date comparabile detaliate referitoare la structurile și cotele de impozitare aferente. Pentru prima dată, raportul include date-cheie privind impozitul funciar în toate cele 27 de state membre.
Detalii

Comisia efectueaza primul „bilant de sanatate” al spatiului Schengen

16 mai 2012

În prezent, peste 400 de milioane de europeni beneficiază de posibilitatea de a călători fără pașaport în spațiul Schengen. În condițiile în care cetățenii europeni efectuează peste 1,25 de miliarde de călătorii anual, sunt necesare măsuri de vigilență pentru a apăra dreptul la liberă circulație al acestora. Comisia a adoptat primul său „bilanț de sănătate”, o imagine de ansamblu efectuată bianual privind funcționarea spațiului Schengen, care va contribui la consolidarea orientării și cooperării politice dintre țările participante. Raportul este însoțit de orientări care urmăresc să asigure o interpretare și o punere în aplicare coerente a aspectelor selectate, în spirit de solidaritate.

Detalii

Mediu: noi fonduri de 34,8 milioane EUR pentru a aduce pe piață soluții ecologice

10 mai 2012

Comisia Europeană lansează o cerere de oferte, în valoare de 34,8 milioane EUR, pentru proiecte de ecoinovare. Întreprinderile și antreprenorii din întreaga Europă pot depune cereri de finanțare având ca scop să favorizeze aducerea pe piață a unor proiecte de mediu inovatoare. Cererea de oferte este deschisă produselor, tehnicilor, serviciilor și proceselor ecoinovatoare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea optimă a resurselor. Cererea de candidaturi este deschisă până la 6 septembrie 2012, aproximativ 50 de proiecte urmând să fie selectate pentru finanțare.


Detalii

Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenti sunt in crestere cu 8,5%

08 mai 2012

La douăzeci și cinci de ani după lansarea acestuia, Erasmus a devenit cel mai cunoscut program european, iar sistemul de schimb de studenți cunoaște cel mai mare succes din lume. Peste 231 000 de studenți au primit burse „Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în anul universitar 2010-2011, ceea ce reprezintă un nou record și o creștere cu 8,5% față de cifra din anul precedent.
Detalii