RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Transport maritim: un prim pas în vederea reducerii emisiilor

28 iunie 2013

Comisia Europeană a făcut, astăzi,  primul pas în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul transporturilor maritime, propunând o legislație care va obliga proprietarii de nave de mari dimensiuni ce folosesc porturile UE să monitorizeze și să raporteze emisiile anuale de dioxid de carbon (CO2) ale navelor. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare care stabilește strategia sa pentru abordarea și reducerea acestor emisii, de preferință prin intermediul unor măsuri la nivel mondial.


Detalii

Comisia Europeană solicită interzicerea la nivelul întregii UE a drogului de sinteză „5-IT”

26 iunie 2013

Comisia Europeană a propus ieri, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, o interdicție la nivelul întregii UE a „5-IT”, o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.


Detalii

Agenda digitală: noi norme specifice pentru protecția consumatorilor în caz de pierdere sau furt al datelor cu caracter personal

24 iunie 2013

Comisia Europeană instituie astăzi noi norme care precizează exact cum trebuie să reacționeze operatorii de telecomunicații și furnizorii de servicii de internet (FSI) în cazul în care datele cu caracter personal ale clienților lor sunt pierdute, furate sau compromise într-un alt mod. Scopul acestor „măsuri tehnice de punere în aplicare” este de a asigura că toți clienții sunt tratați echivalent în întreaga UE în cazul unei încălcări a securității datelor, precum și că agenții economici care își desfășoară activitatea în mai multe țări pot aborda aceste probleme la nivel paneuropean.


Detalii

Comisia vrea să stimuleze cloud computingul

21 iunie 2013

Comisia Europeană a lansat, astăzi, o cerere de candidaturi pentru constituirea unui grup de experți interesați să participe la identificarea unor clauze contractuale sigure și echitabile pentru serviciile de cloud computing. Experții vor contribui la identificarea opțiunilor existente pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor și ale întreprinderilor, care par adesea reticenți în ceea ce privește utilizarea serviciilor de cloud computing, deoarece contractele sunt neclare sau îi favorizează pe furnizorii de servicii.
Detalii

Comisia lansează un apel pentru un nou consens în vederea relansării creșterii economice

19 iunie 2013

La sfârșitul reuniunii săptămânale a Comisiei, care s-a concentrat în mare parte pe întrunirea Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie, președintele Barroso a declarat următoarele: „Europa depune eforturi susținute pentru a ieși din criză. Comisia a descris aceste eforturi în analiza detaliată care însoțește recomandările specifice fiecărei țări.
Detalii

Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural - castigatorii 2013

17 iunie 2013

Câștigătorilor ediției din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Atena.
Detalii

eCall: apelul de urgență automat în caz de accidente rutiere este obligatoriu în autovehicule începând cu 2015

13 iunie 2013

Comisia Europeană a adoptat două propuneri pentru a asigura ca, până în octombrie 2015, autovehiculele să apeleze automat serviciile de urgență în cazul unui accident grav.
Detalii

Ținerea alimentelor dăunătoare sănătății departe de rafturi

10 iunie 2013

Un raport anual publicat de Comisia Europeana cu privire la Sistemul european rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) arată că aproape 50% din notificările din anul 2012 au avut ca obiect produse alimentare și furaje respinse la frontierele UE din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru siguranța alimentară. Lansat în urmă cu peste 30 de ani, RASFF este un instrument informatic care facilitează fluxul transfrontalier de informații între autoritățile naționale pentru siguranța alimentelor, jucând un rol esențial în asigurarea unui nivel înalt de siguranță a alimentelor pentru cetățenii Europei.


Detalii

Acord „istoric” pentru noua rețea transeuropeană de transport

06 iunie 2013

Comisia Europeana, Consiliul și Parlamentul au cazut de acord cu privire la propunerile de a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale europene într-o rețea unificată de transport (TEN-T).

Detalii

Rapoartele Comisiei Europene privind libera circulație în UE

04 iunie 2013

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni din 26 de state membre ale UE și un număr tot mai mare de resortisanți ai țărilor terțe călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne. Comisia Europeana a adoptat cel de al treilea raport al său privind „bilanțul de sănătate” al spațiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcționarea acestuia.
Detalii