RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Președinția malteză a Consiliului UE

28 decembrie 2016

Președinția Consiliului European va fi asigurată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2017 de Malta. Prioritățile președinției malteze au la bază șase domenii principale de interes:  migrația, piața unică, securitatea, incluziunea socială, vecinătatea Europei, aspecte maritime.
Malta, micuța insulă cu 445.000 de locuitori, deține pentru prima oară președinția UE, de la aderarea la Uniune (în 2004).
În iulie 2017, președinția Consiliului European va fi preluată, pentru a doua jumătate a anului, de Estonia .
Puteți accesa AICI website-ul președinției malteze.

România, țara cu cea mai ridicată rată a riscului de sărăcie din UE

21 decembrie 2016

Conform ultimului Raport ESDE 2016 publicat de Comisia Europeană în data de 20 decembrie (raportul anual privind ocuparea forței de muncă și evoluțiile sociale în Europa), la nivelul Uniunii Europene se înregistrează o scădere a șomajului, o reducere a gradului de sărăcie și un mediu profesional în schimbare.
Cu toate acestea, conform aceluiași raport, România se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește rata riscului de sărăcie ( ponderea persoanelor sărace în totalul populației), cu un procent de 25,4%, la nivelul anului 2015. Procentul este în creștere față de anii precedenți.

Întregul Raport ESDE 2016 îl puteți accesa AICI.

Parlemeter 2016

12 decembrie 2016

Parlemeter-ul este un Eurobarometru (vezi pagina de pe site "Despre Eurobarometru"), special dedicat Parlamentului European.
În anul 2016, în 22 noiembrie, au fost publicate rezultatele ultimului sondaj, care arată o mică scădere a sprijinului pentru aderarea la UE și o perspectivă mai pesimistă cu privire la direcția urmata de UE și la măsura în care vocile cetățenilor contează, atât la nivelul UE, cât și în statele membre.
Puteți găsi rezultatele sondajului AICI, pe site-ul Parlamentului European. Un infografic sugestiv pe această temă este publicat pe http://ecas.org/parlemeter-2016-key-findings/

Atelier de informare a mediului privat, organizat de ED Transilvania de Nord

08 decembrie 2016

În data de 8 decembrie 2016, la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj, a avut loc Atelierul Europe Direct pentru mediul privat, organizat de Centrul Europe Direct Transilvania de Nord.
Detalii

A fost aprobat bugetul UE pentru anul 2017

05 decembrie 2016

În urma votului final al Parlamentului European, în data de 1 decembrie 2016, Președintele Martin Schulz a semnat legea de aprobare a bugetului UE pentru 2017.
Bugetul UE pentru 2017 stabilește nivelul total al angajamentelor la 157,86 miliarde EUR, iar pe cel al plăților la 134,49 miliarde EUR. Prin bugetul pentru anul viitor, deputații europeni au dedicat sume importante pentru sprijinirea tinerilor șomeri și fonduri suplimentare pentru a stimula inițiative-cheie pentru IMM-uri, proiecte de infrastructură de transport, de cercetare și de creștere a mobilității studenților prin programul Erasmus+.
Găsiți mai multe detalii AICI pe site-ul Parlamentului European.